Αγοράζει σωρρηδόν ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ για να μπορούμε να δανειζόμαστε φθηνότερα

Must Read

«Πλάτη» στην ελληνική οικονομία βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αγοράζει συνεχώς ελληνικά ομόλογα, μέσω του πανευρωπαϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν ομόλογα 3,020 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή του προγράμματος το ευρωσύστημα έχει απορροφήσει 12,966 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

H προσδοκία για ένα νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η νέα βουτιά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διατηρούν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το ελληνικό 10ετές να κινείται στο επίπεδο του 0,95%.

Παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται για νέες εξόδους στις αγορές, όταν κρίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θα είναι πάλι έτοιμοι να δανείσουν στη χώρα μας με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόνο μέσω του προγράμματος PEPP για την πανδημία είχε αγοράσει έως 2/10/2020 τίτλους ονομαστικής αξίας 571,3 δισ. ευρώ. Πολύ σχηματικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες, με στόχο να αυξηθεί η τιμή των ομολόγων και να δημιουργηθεί χρήμα στο τραπεζικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται μια σειρά από επιτόκια, καθιστώντας φθηνότερα τα δάνεια.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This