Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Επανεκκίνηση για το βελτιωμένο και πιο… δίκαιο «Εξοικονομώ» μετά τις απανωτές καταγγελίες

Για να μπει «φρένο» στις μαζικές καταθέσεις αιτήσεων

Με βελτιώσεις στη λειτουργία της ανοίγει και πάλι τη Δευτέρα 25/01 η ηλεκτρονική πλατφόρμα τού «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Οι αλλαγές συνιστούν παραδοχή από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας των πολλών προβλημάτων της διαδικασίας, που ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων από μηχανικούς και πολίτες, με κάποιους εξ αυτών να καταθέτουν ακόμα και μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε μια μικρή τεχνική τροποποίηση στην πλατφόρμα, προκειμένου να μπει «φρένο» στις μαζικές καταθέσεις αιτήσεων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούν τα μεγάλα τεχνικά γραφεία ή τα μεγάλα γραφεία συμβούλων έργου να υποβάλλουν υψηλό αριθμό αιτήσεων ταυτόχρονα, κάτι που έγινε κατά κόρον στις 9 Περιφέρειες, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων.

Διαβάστε επίσης: Πώς η θερμομόνωση μπορεί να «κάψει» τους δικαιούχους τού «Εξοικονομώ»

Μηχανικοί απ’ όλη τη χώρα κατήγγειλαν ότι τα εν λόγω γραφεία χρησιμοποιούσαν ειδικά λογισμικά με δυνατότητες ταχύτατης και μαζικής υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα. Έτσι, προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, πετώντας εκτός προγράμματος μικρότερα γραφεία μηχανικών ή φυσικά πρόσωπα που επιχειρούσαν να υποβάλουν μόνα τους τις αιτήσεις.

«Πάγωσε» το πρόγραμμα για δύο εβδομάδες

Τα ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος τέθηκαν υπόψη του ΥΠΕΝ από το ΤΕΕ και η νέα ηγεσία του υπουργείου «πάγωσε» για δύο εβδομάδες το πρόγραμμα, προκειμένου να τα αξιολογήσει. Με τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στην πλατφόρμα ξεκινά, πλέον, εκ νέου η υποβολή των αιτήσεων.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25 Ιανουαρίου. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 29 Ιανουαρίου, ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η εναρκτήρια ημερομηνία μετατίθεται για την 1η Φεβρουαρίου, αντί για τις 20 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τις πολυκατοικίες (τύπος Α & Β), η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου (αντί στις 18 Ιανουαρίου) σε όλη την επικράτεια. Ειδικά για τις αιτήσεις τύπου Α το ΥΠΕΝ προχώρησε και σε μια αλλαγή, που καθιστά τη διαδικασία ευκολότερη.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δεν θα απαιτείται πλέον το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας, προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα exoikonomo2020.gov.gr. Το σχετικό εδάφιο έχει απαλειφθεί από τον οδηγό τού «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ