Στα… «κόκκινα» η Λαγκάρντ με τον Ζαββό!

Ο υφυπουργός Οικονομικών προσπάθησε να οικειοποιηθεί διάταξη της ΕΚΤ

Must Read

Έξω φρένων είναι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των ελληνικών τραπεζών.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως στην αλλαγή του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία που προώθησε η κυβέρνηση, απαλλάσσοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον φόβο να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ανακεφαλαιοποίησής τους από το Δημόσιο σε περίπτωση ζημιών.

Η διάταξη προβλέπει πως, αν δεν υπάρχουν επαρκή κέρδη ή καταγράφονται ζημίες και δεν είναι δυνατός ο συμψηφισμός με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, μπορεί να μετακυλιστεί η διαφορά σε επόμενο φορολογικό έτος, στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια κερδών.

Η μεταφορά αυτή θα μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε φορολογική χρήση εντός της αντίστοιχης 20ετούς περιόδου απόσβεσης που προβλέπουν οι διατάξεις για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών.

Ωστόσο, τους πανηγυρισμούς των ελληνικών τραπεζών και κυρίως του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, ο οποίος με non paper προσπάθησε να δώσει μια διαφορετική εικόνα της κατάστασης, διαψεύδει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Παρότι γνώριζε τις αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, διένειμε μια άτυπη ενημέρωση (και όχι επίσημο δελτίο Τύπου), με την οποία παρουσίασε ως προσωπικό του θρίαμβο την έγκριση της ΕΚΤ στην ελληνική πρόταση, χωρίς αναφορά στα «καμπανάκια».

Προφανώς δεν είχε υπόψη του το γεγονός ότι η ΕΚΤ κινείται άκρως θεσμικά και θα αναρτούσε το έγγραφο της απόφασης στο διαδίκτυο, το οποίο θα ήταν προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, στο non paper του υφυπουργού Οικονομικών γίνεται εκτενής (και πανηγυρική) αναφορά στο κείμενο της ΕΚΤ «OPINION OF THE EUROPEAN CENTRAL BANK of 29 July 2021 on deferred tax assets of Greek credit institutions», ωστόσο επιμελώς έχει «κρυφτεί» ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης παραγράφου, το οποίο περιέχει τα «καμπανάκια» και τις αμφιβολίες της ευρωτράπεζας για την επιτυχία του ελληνικού σχεδίου.

«Ο προτεινόμενος μηχανισμός δεν αποκλείει τον κίνδυνο ότι σε 20 χρόνια οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις δεν θα έχουν απορροφηθεί πλήρως ή μερικώς. Στο ίδιο πνεύμα, η ΕΚΤ καλεί τη συμβουλευτική Αρχή να επανεξετάσει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα το ελληνικό πλαίσιο του αναβαλλόμενου φόρου, προκειμένου να παράσχει μια πιο ολοκληρωμένη και δομική λύση» αναφέρει το έγγραφο.

Φυσικά, η ευρωτράπεζα γνωρίζει πολύ καλά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει κακής ποιότητας κεφάλαια για αρκετά χρόνια ακόμα, όπως επίσης και ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις αποτελούν πάνω από το 50% των εποπτικών κεφαλαίων τους, που θα αυξάνεται όσο υλοποιούνται οι τιτλοποιήσεις προχωρούν.

Από το έγγραφο, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε σε μια «μεσοβέζικη» λύση, λειτουργώντας «πυροσβεστικά» προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να μην τιναχτεί στον αέρα. Ωστόσο, λίγο αργότερα πήρε στα χέρια της το non paper του κ. Ζαββού, το οποίο μιλούσε για μία άκρως επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τη Φρανκφούρτη, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

«Με την επίλυση του ζητήματος από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών και με τη θετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ και του SSM υποστηρίζεται η επίτευξη των στόχων των τραπεζών για την αντιμετώπιση του εναπομείναντος αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του «Ηρακλή ΙΙ» και κλείνει οριστικά η συζήτηση και η αβεβαιότητα για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετες λύσεις για να επιτύχουν την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων» ανέφερε το non paper του υφυπουργού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This