Δόλωμα… για τις «μαϊμού» αποδείξεις!

Κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής, θα είναι τα «μπόνους» για όσους καταγγείλουν την παρανομία 

Must Read

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζονται τα μπόνους που θα λαμβάνουν όσοι καταναλωτές εντοπίζουν «μαϊμού» αποδείξεις στις συναλλαγές τους σε επιχειρήσεις και εμπόρους.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο έχει ενεργοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες με την εφαρμογή «appodixi», μέσω της οποίας ένας πολίτης έχει τη δυνατότητα να σκανάρει το QR Code κάθε απόδειξης που λαμβάνει, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι νόμιμη. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις 7 Σεπτεμβρίου του 2022 και τέθηκε σε λειτουργία στις 20 του ίδιου μήνα. Στην πράξη, όμως, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει δώσει περιθώριο στους «επιτήδειους» πάνω από τέσσερις μήνες να κάνουν ό,τι θέλουν, καθώς, ακόμα κι αν ένας φορολογούμενος σκάναρε με το κινητό του μια «μαϊμού» απόδειξη και προχωρούσε σε ενημέρωση της ΑΑΔΕ, δεν θα είχε κανένα απολύτως κίνητρο πέραν της καταγγελίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη και το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες όταν προχωρούν σε καταγγελία προς την ΑΑΔΕ θα είναι κλιμακωτό – ανάλογα με την αξία της συναλλαγής.

Ειδικότερα, προβλέπεται κατώτερη επιβράβευση στο τριπλάσιο της αξίας μιας απόδειξης, με τη χρηματική επιβράβευση να φτάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500 ευρώ έως 2.000 ευρώ, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ. Δηλαδή, για μια «μαϊμού» απόδειξη ύψους 50 ευρώ και ανάλογα με την παράβαση το μπόνους μπορεί να αρχίζει από τα 150 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρηματικό κίνητρο θα εισπράττεται από τον καταγγέλλοντα μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό η παράβαση. Η εφαρμογή «appodixi» είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple). Με την εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τηλέφωνό τους το QR code που βρίσκεται σε αυτήν. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This