Η εφορία βάζει δύσκολα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Must Read

Σε διαρκείς ελέγχους της φετινής πορείας των πωλήσεων και των εισπράξεων, αλλά και των εξόδων των επιχειρήσεων που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες τους κατά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, θα προχωρούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι εφορίες θα παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών ή των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, βασιζόμενες στα στοιχεία που θα δηλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport και στα αντίστοιχα στοιχεία που θα αναγράφουν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα συγκρίνουν τα μηνιαία μεγέθη των ακαθάριστων εσόδων και των εξόδων του τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα μεγέθη προηγούμενων ετών, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν τελικά μικρότερα ποσά από αυτά που τους έχει «βγάλει» ο αλγόριθμος δικαιούμενου δανείου, γνωρίζοντας πως, αν και προβλέπεται περίοδος χάριτος, χαμηλό επιτόκιο και πενταετής περίοδος αποπληρωμής, οι οφειλές βεβαιώνονται στην Εφορία και η αθέτηση εξόφλησής τους επισύρει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Πιστώθηκαν 55.500.000 ευρώ

Χθες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικό ποσό 55.500.000 ευρώ, που αφορά κρατικό δανεισμό. Ειδικότερα, τα δάνεια ξεκινούν κατ’ ελάχιστο από τα 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως τα 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Η δεύτερη καταβολή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαΐου, και οι επόμενες την προσεχή εβδομάδα.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως, σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσει την αίτηση αυτή περισσότερες από μία φορές έως το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της. Μετά το πέρας της ημέρας αυτής η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί.

Επιπλέον ορίζεται ότι η επιχείρηση που αιτήθηκε τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, όταν ενημερωθεί ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την απόρριψη της αίτησής της, δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα myBusinessSupport αίτημα επανεξέτασης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση.

Ως ημερομηνία ενημέρωσης νοείται η ημερομηνία αποστολής εξατομικευμένου μηνύματος στη θυρίδα της επιχείρησης στο myTAXISnet, στο οποίο παρατίθενται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης.

Ενεργές επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση αποκλείονται από τα δάνεια αυτά, καθώς υπάρχει ο όρος της μείωσης του τζίρου της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ή τον μήνα Μάρτιο. Κόβονται έτσι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν καθόλου ή είχαν μικρή μείωση του τζίρου, λόγω της πανδημίας! Μια επιχείρηση που έτυχε να πάει λίγο καλά, π.χ., τον Μάρτιο (αντί τον Απρίλιου που έγινε το lockdown) απλά… χάνει το δάνειο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This