Στα «σκαριά» αυξήσεις και αναδρομικά για 100.000 «νέους» συνταξιούχους

Must Read

Την καταβολή των αυξήσεων που προκύπτουν για τους έως 100.000 «νέους» συνταξιούχους (όσοι ολοκλήρωσαν τον επαγγελματικό τους βίο και συνταξιοδοτήθηκαν βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου από 13 Μαΐου 2016 και μετά), σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και των αντίστοιχων αναδρομικών για 12 μήνες, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις ανάλογα με το ποσό, εξετάζει η κυβέρνηση.

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

Στη βάση αυτού του -πιθανότερου έως σήμερα- σεναρίου, κατά μέσο όρο για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων οι αναπροσαρμογές αναμένεται να ανέλθουν στα 38,5 ευρώ τον μήνα και τα διορθωτικά ποσά, για χρονικό διάστημα ενός έτους, στα 462 ευρώ. Όμως θα υπάρξουν και λίγοι τυχεροί (όσοι είχαν μεσοσταθμικά ως εργαζόμενοι υψηλές μηνιαίες απολαβές, έως 3.500 ευρώ) που θα λάβουν αυξήσεις έως 252,2 ευρώ και αναδρομικά έως 3.028,2 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η χορήγηση αυξήσεων και η επιστροφή των διορθωτικών ποσών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά σε -έως- 100.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων που είχαν συμπληρώσει, όσο ήταν στον στίβο της εργασίας, περισσότερα από 31 έτη ασφάλισης (μετά τον επανυπολογισμό τους σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση – ν. 4670/2020), αποτελεί μια δεδομένη πραγματικότητα. Όμως, αν και με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης η καταβολή τους θα γινόταν μέχρι τον Ιούνιο, η κρίση του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις από το lockdown της αγοράς άλλαξαν τα δεδομένα.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις αυτές μέχρι τον Σεπτέμβριο ή -το ακόμη πιθανότερο σενάριο- μέχρι και τον Οκτώβριο, οπότε το γεγονός να συμπέσει και με το κλείσιμο ενός έτους από την ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ (τον αντίστοιχο μήνα του 2019) βάσει των οποίων κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Ταυτόχρονα, εφόσον το σενάριο αυτό υλοποιηθεί θα ξεκινήσει και η καταβολή των αναδρομικών.

Μικρά διορθωτικά ποσά θα καταβληθούν εφάπαξ, ενώ όσοι δικαιούνται περισσότερα θα τα λάβουν σε δόσεις. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να καθοριστεί μέχρι ποιου ύψους ποσά αναδρομικών θα επιστραφούν μια και έξω και ποια θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε δόσεις, κάθε μήνα.

Φυσικά, όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», από τον επικείμενο επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν θα δουν πραγματικές αυξήσεις οι 98 στου 100 από το σύνολο των περίπου 2.800.000 δικαιούχων κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 2.500.000 «παλαιούς» συνταξιούχους (προ νόμου Κατρούγκαλου) πραγματικές αυξήσεις και τα αντίστοιχα αναδρομικά δεν θα λάβει σχεδόν κανείς λόγω των προσωπικών διαφορών (υπερκαλύπτουν όποιες αυξήσεις προκύπτουν για όσους από αυτούς τους «απόμαχους της εργασίας» συνταξιοδοτήθηκαν με πάνω από 31 έτη ασφάλισης).

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για αυτή τη μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων κυμαίνονταν -πριν από τους μνημονιακούς ασφαλιστικούς νόμους- από 70% έως 80% για 35 έως 40 έτη ασφάλισης, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα αυτά θα ισχύσουν απόλυτα εάν, μάλιστα, στις «παλαιές» συντάξεις και μετά τον νέο επανυπολογισμό δεν ληφθούν υπόψη, όπως έγινε και στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2018, οι επιπλέον -των βασικών- ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους «παλιούς» συνταξιούχους όσο αυτοί εργάζονταν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές για τον 13ο και τον 14ο μισθό, για τον χρόνο ασφάλισης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και για επιπλέον εισφορές τις οποίες απέδιδαν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Επίσης, από τους περίπου 300.000 με 400.000 «νέους» συνταξιούχους, δηλαδή όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 12 Μαΐου του 2016 και μετά (ημέρα έναρξης ισχύος του νόμου 4387 του ’16), πραγματικές αναπροσαρμογές θα δικαιωθούν το πολύ οι 2 στους 10, δηλαδή όσοι είχαν πάνω από 31 έτη ασφάλισης!

Αναλυτικότερα, οι αυξήσεις και τα διορθωτικά ποσά που δικαιούνται αυτοί οι συνταξιούχοι θα διαμορφωθούν ως εξής:
• Από τους 50.000 έως 80.000 δικαιούχους «νέους» συνταξιούχους περίπου 40.000 με 50.000 (με 31 έως 42 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά, από 500 έως και 2.100 ευρώ τον μήνα, μεικτά) θα δικαιωθούν αυξήσεις από 2,8 έως και 151,41 ευρώ τον μήνα. Τα αναδρομικά τους θα κυμανθούν από 33,6 ευρώ έως 1.816,92 ευρώ, εάν θα αφορούν περίοδο 12 μηνών.
• Για τους υπολοίπους (με 31 έως 42 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από 2.100 έως 3.000 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο, από το 2002 και μετά) οι μηνιαίες αυξήσεις θα κυμανθούν από 11,76 ευρώ έως 216,3 ευρώ τον μήνα. Τα αναδρομικά τους θα είναι από 141,12 έως 2.595,6 ευρώ, για περίοδο 12 μηνών, αντίστοιχα.
• Για ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των έως 80.000 «νέων» συνταξιούχων που θα δικαιωθούν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά, με μέσο όσο συντάξιμων αποδοχών από 3.100 έως και 3.500 ευρώ από το 2002 και μετά, η μηνιαία αναπροσαρμογή θα κυμανθεί από 16,8 έως 252,35 ευρώ. Τα διορθωτικά ποσά που θα λάβουν μετά τον επανυπολογισμό θα ανέλθουν από τα 201,6 έως 2.775,85 ευρώ, για χρονική περίοδο 12 μηνών.

Με βάση τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, οι κύριες συντάξεις, «παλιές» και «νέες», θα αναπροσαρμοστούν ως εξής:
1) Αν το καταβαλλόμενο σήμερα ποσό είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό των «παλιών» συντάξεων (όσων εκδόθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016), το τυχόν επιπλέον ποσό που θα προκύψει εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος, και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.
2) Αν το καταβαλλόμενο σήμερα ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτό θα προσαυξάνεται κατά το 1/5 της πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και ισόποσα κατ’ έτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τι θα γίνει με τις επικουρικές

Μέχρι τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις κύριες συντάξεις δεδομένη θεωρείται μόνο η αύξηση περίπου 250.000 επικουρικών, οι οποίες θα επανέλθουν στο ύψος που ήταν πριν από την παράνομη «σφαγή» του 2016 (όσες είχαν άθροισμα μαζί με τις κύριες, άνω των 1.300 ευρώ τον μήνα, μεικτά). Οι αναπροσαρμογές θα γίνουν στις 2 Ιουνίου (κατά μέσο όρο θα αναπροσαρμοστούν κατά 99,5 ευρώ) και τα αναδρομικά θα δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες (πιθανώς μαζί με τα διορθωτικά ποσά από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This