Ο… άγνωστος ρόλος του (νέου) Επιτρόπου Μ. Σχοινά

Must Read

Ο νέος Επίτροπος της χώρας μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, θέλει να εμφανίζεται “αρκετά Έλληνας για να τον σέβονται οι Έλληνες και αρκετά Ευρωπαίος για να τον σέβονται οι Ευρωπαίοι”. Ωστόσο στην ιδιαίτερα δύσκολη -έως ανάρμοστη ορισμένες φορές- σχέση της ΕΕ με την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ο κ. Σχοινάς βρέθηκε πάντα στην πλευρά των Βρυξελλών.

Από τον

Σπύρο Γκουτζάνη

Ίσως γιατί πρώτα σαν τεχνοκράτης αφού για πολλά υπηρέτησε στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών στα γραφεία Επιτρόπων και στην συνέχεια ως εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δεν είχε περιθώρια παρά να εκφράζει το “γλυκό τέρας -Βρυξέλλες”, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του Χανς Μάγκνους Έντσενσμπέργκερ.

Πίσω όμως από τις προσεκτικά και τεχνοκρατικά διατυπωμένες δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής και περισσότερο από τις τοποθετήσεις του σε συνέδρια και συνεντεύξεις προβάλλει και η ουσιαστική του συμφωνία διαχρονικά με την γραμμή των Βρυξελλών, όσον αφορά την ελληνική υπόθεση και δικές του νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά και “διαλλακτικές” στα εθνικά.

Τα προγράμματα η σωτηρία της Ελλάδας

Κάπως έτσι ταυτίστηκε με την θέση της ΕΛΣΤΑΤ στην αναθεώρηση του ελλείμματος που άνοιξε τον δρόμο για τα μνημόνια. «Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές, η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι υπεράνω κάθε αμφιβολίας…”, είναι μία παλαιότερη δήλωση του που έβγαζε καθαρό τον κ. Γεωργίου και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Κώστα Καραμανλή για ευνόητους λόγους.

Ο κ. Σχοινάς συμφωνεί ότι “ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπιασε την Ελλάδα όταν έπεφτε στο γκρεμό και την έσωσε. Εκείνο που δεν θα βρει σε καμία δήλωση του κ. Σχοινά όσο προσεκτικά κι αν ψάξει είναι οποιαδήποτε κομψή έκφραση κριτικής προς την Κομισιόν για το πως χειρίστηκαν την Ελλάδα ή πως έσωσαν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες σε βάρος της χώρς ή για τα λάθη των προγραμμάτων. Αντίθετα θα βρει δηλώσεις του είδους: «Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης…Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος».

Φυσικά σαν εκπρόσωπος της Επιτροπής στήριξε τον Γιάννη Στουρνάρα στην σύγκρουσή του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών να κάνουν τη δουλειά τους», ήταν η δήλωση του κ. Σχοινά όποτε τον ρωτούσαν στις Βρυξέλλες για τα όχι λίγα επεισόδια στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Αλλά και όταν χρειάστηκε να πάρει θέση για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών είτε στα στάδια των αξιολογήσεων ή ακόμη και μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε τυπικά η χώρα βγήκε από τα μνημόνια ο κ. Σχοινάς έμοιαζε περισσότερο με εκπρόσωπο του Σόιμπλε επαναλαμβάνοντας μονότονα “τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται”. Όταν η τότε κυβέρνηηση προσπαθούσε να διερευνήσει τα περιθώρια για να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν αισιοδοξες διαρροές ο κ. Σχοινάς είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 “…Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούναι.

Επειδή η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας”.

Κυπριακό και Σκοπιανό

Ταυτισμένος με τις θέσεις των Βρυξελλών ήταν ο κ. Σχοινάς και στα εθνικά μας θέματα.

Λίγο πριν αρχίσει ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκε στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας για λύση του Κυπριακού με βάση ένα σχέδιο Ανάν 2 ο κ. Σχοινάς είχε δηλώσει: «Είναι προφανές ότι μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ΕΕ και όχι μόνο, γι’ αυτό ο πρόεδρος Γιούνκερ και η ομάδα του έχουν πλήρως εμπλακεί και στηρίζουν τις προσπάθειες».

Μόνο που οι προσπάθειες ήταν για ένα σχέδιο Ανάν 2 που ευτυχώς ναυάγησε από την αδιαλλαξία της Τουρκίας και από την στάση του Νίκου Κοτζιά που δεν δέχθηκε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Τελευταίο δείγμα των θέσεων του κ. Σχοινά για τα εθνικά θέματα είναι το Σκοπιανό όταν άδειασε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Αβραμόπουλος τον Ιανουάριο του 2019 ευθυγραμμιζόμενος με την κεντρική γραμμή της ΝΔ είχε δηλώσει: «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου, προβληματική. Είναι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφωνήσαμε και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός που επιχειρείται μέσω της Συμφωνίας. Εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές». Κληθείς στην συνέχεια να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αυτή που εκφράζεται από τον κ. Γιούνκερ και από τους αρμόδιους επίτροπους, Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν, άφησε να εννοηθεί ότι η αντίθεση του κ. Αβραμόπουλου προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι όψιμη.

Όσο για την ουσία είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «σημαντική συμφωνία», η οποία επιλύει μία από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί το παρελθόν και να υπάρξει συμφιλίωση όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της”. Όταν μάλιστα κλήθηκε να καταθέσει σε συνέντευξη στο Euronews την προσωπική του άποψη απάντησε: “Μετά από πολλά χρόνια οι πλανήτες στοιχίζονται σωστά στα Δυτικά Βαλκάνια και στοιχίζονται σε μία αμετάκλητη ευρωπαϊκή προοπτική. Δηλαδή αυτός ο δρόμος ο ευρωπαϊκός που φωτίζεται στο μέλλον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να κυλήσουμε πάλι πίσω σε αλυτρωτισμούς, εθνικισμούς, αγάλματα, χάρτες κλπ.”.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This