Αρχή Διαφάνειας δια χειρός…  Χονγκ Κονγκ

Must Read

Στα αυστηρά μοντέλα που εφαρμόζονται στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία βασίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης προκειμένου να μεταφέρει στα ελληνικά δεδομένα την ίδρυση της Αρχής Διαφάνειας. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου συζητείται το ν/σ για το “επιτελικό κράτος”, παραδέχτηκε  πως  για την Αρχή Διαφάνειας  το πρότυπο  “Ήταν αυτό  της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ που, είναι τα πιο επιτυχημένα κατά τους διεθνείς δείκτες. Άρα, προσπάθησα να πάρω αυτά και να τα προσαρμόσω στα μοντέλα εκείνα τα οποία προσιδιάζουν στην Ελλάδα”.

Ωστόσο ο κ. Γεραπετρίτης αντέκρουσε και τις αιχμές που ακούστηκαν για υπονόμευση  του έργου των υπουργών μέσα από την Κεντρική δομή παρακολούθησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να εξετάζεται η πορεία των στόχων που έχει αναλάβει το κάθε υπουργείο.

Οι Υπουργοί έχουν πλήρη συνταγματική αρμοδιότητα, δηλαδή αποφασιστική αρμοδιότητα επί όλων των ζητημάτων. Το μόνο το οποίο πράττει η κεντρική δομή παρακολούθησης, που βρίσκεται στην Προεδρεία της Κυβέρνησης, είναι να παρακολουθεί εάν βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για τη διεκπεραίωση των συγκεκριμένων δράσεων που έχουν αναληφθεί και έχουν περάσει μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και σε περίπτωση που υπάρχει μια χρονική υστέρηση ή υπάρχει ένα έλλειμμα συντονισμού, κυρίως λόγω συναρμοδιοτήτων που είναι μεγάλη παθολογία στην ελληνική διοικητική τάξη, να παρεμβαίνει ο Πρωθυπουργός για άρση” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση “Αυτός είναι ο συντονισμός που υπάρχει και τίποτε άλλο. Η ύλη του Υπουργού παραμένει απολύτως αυτοτελής και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική”.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This