Μέσα στα… νεύρα το Μαξίμου! Ψάχνει τους έξι «αντάρτες» της μυστικής ψηφοφορίας

Must Read

Το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη αφορούσε μόνο την εικόνα μπροστά στις κάμερες και στα φώτα της δημοσιότητας.

Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχουν να αντιμετωπίσουν το πρώτο μείζον πρόβλημα, μόλις 100 ημέρες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της Ν.Δ. Αφορμή, η μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όπου προέκυψαν έξι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. (το πιθανότερο) ή του ΚΙΝ.ΑΛ., οι οποίοι κινήθηκαν εκτός κομματικής γραμμής.

Κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Γεραπετρίτης κ.ά.) προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, παραδεχόμενοι πάντως εμμέσως (σε αντίθεση με τις αρχικές διαρροές που «έδειχναν» βουλευτές της Φώφης Γεννηματά) ότι τελικά ίσως επρόκειτο για «γαλάζιους», χωρίς όμως να δέχονται ότι τίθεται πολιτικό ζήτημα για το κυβερνών κόμμα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου απλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μαζί με τον γραμματέα της Κ.Ο. αναζητούν να ανακαλύψουν ποιοι ήταν αυτοί που παρέκκλιναν της επίσημης θέσης της Ν.Δ. Ο κίνδυνος διχασμού μεταξύ των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης αιωρείται ήδη στην ατμόσφαιρα και μόνο τυχαίο δεν είναι πως το θέμα αυτό κυριάρχησε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- και στα «πηγαδάκια» της μεσοβδόμαδης κομματικής συνεδρίασης. Όλοι αναζητούσαν τους… ενόχους, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα σε αρκετούς «υπόπτους» και ενώ τα συναισθήματα της καχυποψίας, του προβληματισμού και της αβεβαιότητας για το τι θα ακολουθήσει ήταν έκδηλα.

Τρεις από τις έξι διαρροές «γαλάζιες»

Πολλοί κάνουν λόγο για το πρώτο σοβαρό ρήγμα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει «την μπάλα στην εξέδρα», αφήνοντας ασχολίαστο το ζήτημα και αλλάζοντας τη θεματολογία της ατζέντας στον δημόσιο διάλογο.

Η ηγεσία της Ν.Δ. και αυτή του ΚΙΝ.ΑΛ. ψάχνουν παρασκηνιακά να «ξετυλίξουν το κουβάρι» και βάζουν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια. Η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από το κυβερνών κόμμα, προσκείμενα στον Αντώνη Σαμαρά, μιλούν για «καραμανλικούς» λόγω των καλών σχέσεων που διατηρούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος με τον πρώην πρωθυπουργό και για το γεγονός ότι κάποιοι ίσως να ήθελαν να στείλουν μήνυμα στον κ. Σαμαρά επειδή ουσιαστικά απαίτησε τη συγκρότηση της επιτροπής. Εξάλλου, κάποιοι άλλοι «ύποπτοι» φέρεται ότι τάσσονται κατά της «ποινικοποίησης» της πολιτικής ζωής, υποστηρίζοντας πως η προανακριτική για τη Novartis δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την εξέλιξή της, να γυρίσει μπούμερανγκ στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ. που την ψήφισαν.

Υπενθυμίζεται ότι την κυβερνητική πρόταση ψήφισαν 173 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 83 (τέσσερα άκυρα, ένα λευκό). Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι συνολικά 180 (απουσίαζε από την ψηφοφορία ένας βουλευτής της Ν.Δ.), την ίδια στιγμή που από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος εκτίμησε πως από τις έξι διαρροές οι τρεις προέρχονται από τη Ν.Δ. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook, «ανάμεσα σε όσους δεν υπερψήφισαν (την πρόταση της Ν.Δ.) περιλαμβάνονται και δύο πολύ επιφανείς (και όχι χθεσινοί!) βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και μια γυναίκα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This