Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου με την οικονομία και ο καθοριστικός ρόλος του τουρισμού 

Must Read

Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο για την πανδημία αίρονται το ένα μετά το άλλο, σε υγειονομικό επίπεδο η κατάσταση στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη -προς ώρας τουλάχιστον- ωστόσο ο δρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του προς τη «νέα κανονικότητα» μόνο με… ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος. Τα «αγκάθια» πολλά, οι προκλήσεις μεγάλες, όπως και η αγωνία για την ομαλή πορεία της χώρας, σε μια ακόμα δύσκολη δοκιμασία.

Μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία και οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνησή της, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός προσδιορίζει την ύφεση μεταξύ του 5 και του 10%, ενώ θεωρεί κομβικό σημείο για την ανάκαμψη τη διάσωση της υπόλοιπης τουριστικής περιόδου. Από την επιτυχία αυτού στοιχήματος -έχει ξεκαθαρίσει- θα εξαρτηθούν πολλά, ειδικά σε σχέση με την ανεργία. Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που «το κοντέρ έχει μηδενιστεί, ότι περισωθεί είναι αυτομάτως κέρδος».

Έμφαση ο κ. Μητσοτάκης δίνει στην στήριξη της μεσαίας τάξης, για την οποία -όπως αναγνώρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του- τον φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης. «Δεν έχουμε κανένα σκοπό να εξωραΐσουμε την πραγματική εικόνα», τονίζει, προσδοκώντας πολλά από το πακέτο οικονομικής στήριξης από τις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα της πρότασης της Κομισιόν για την ενίσχυση των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία, έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση, η οποία επενδύει πολύ σε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία όμως ακόμα έχει πολλά επεισόδια μέχρι να ολοκληρωθεί.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, ωστόσο στο… τέλος της ημέρας ελπίζουμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου να θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας.

Όχι άλλο οριζόντιο lockdown

Και μπορεί ο κορωνοϊός να απομακρύνεται, με τις όποιες εξαιρέσεις, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο τι θα συμβεί από το φθινόπωρο και με δεδομένο ότι το εμβόλιο ακόμα δεν θα έχει βρεθεί και μπει στην αγορά.

Ο φόβος επιστροφής της πανδημίας έστω σε πιο ήπια μορφή προφανώς και υπάρχει, με τον γρίφο να γίνεται ακόμα πιο δύσκολος από τη στιγμή που είναι κάτι πρωτόγνωρο με τους επιστήμονες να μην έχουν απόλυτη γνώση και εμπειρία. Το θετικό είναι ότι, ακόμα και με την επανεμφάνιση του ιού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό.

Πέραν της υγείας βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα χρειαστεί η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες, με οδυνηρές τις συνέπειες και για την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καθησυχαστικός:

«Η χώρα δεν θα χρειαστεί ξανά να περάσει οριζόντιο lockdown. Το δεύτερο κύμα θα είναι διαφορετικό. Θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, τόσο σε ότι αφορά τον πληθυσμό και την υιοθέτηση μέτρων αποστασιοποίησης, όσο και σε επίπεδο συστήματος υγείας», υποστηρίζει και εκτιμά ότι η όποια παρέμβαση θα μπορεί να γίνει «πιο έξυπνα, τα lockdown να μην είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα, όπου εντοπιστεί πρόβλημα». Αν, για παράδειγμα, βρεθεί ένα κρούσμα σε κάποιο σχολείο, μπορεί να κλείσει το συγκεκριμένο και όχι όλα τα σχολεία.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This