14-7-2020

«Καμπανάκι» Αρκουμανέα από τους Δελφούς: «Από το lockdown πήγαμε στην απόλυτη χαλάρωση κι αυτό θα φέρει προβλήματα»

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε, είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Από το lockdown, στην απόλυτη χαλάρωση», τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας», στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι οι εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, «γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κάποιος ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών, μετά τα τελευταία κρούσματα που παρουσιάστηκαν από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό, αλλά και στις πτήσεις που φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο κ. Αρκουμανέας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και ότι η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς στα νησιά, αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή».

Κλειστές δομές

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε, επίσης, και στα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που γίνονται τόσο στις κλειστές δομές, όσο και στους πολίτες που απευθύνονται στα νοσοκομεία και στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ισχυρίζεται κάποιος ότι θα μας σώσουν μόνο τα τεστ. Τα τεστ είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν».

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως, αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, είπε, ακόμη και αν έρθει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό, δεν θα δημιουργήσει θέμα, αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει, και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους.

«Δεν υπάρχει διασπορά του ιού, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε πολλές φορές ο κ. Αρκουμανέας κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ