Δευτέρα 17/5/2021

Μαρία Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν είναι οπαδός της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε»

Η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κα Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης δημοσιογράφων, σχολίασε τις καταγγελίες του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, ότι μια υποτιθέμενη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας δήθεν συμφέρει τη Ρωσία και μόνο αυτήν, καθώς και για τη χρήση από τη Μόσχα της συγκεκριμένης ενέργειας ως «όπλου» στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρώπης.

Όπως τόνισε η κα Ζαχάροβα, «σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η Ρωσία δεν είναι οπαδός της πολιτικής “διαίρει και βασίλευε” και δεν θέτει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε εξάρτηση από την ποιότητα των σχέσεων του εταίρου της με μια τρίτη χώρα. Δεν είναι η πρακτική μας να κάνουμε προβοκάτσιες, να υποστηρίζουμε τις σιγοκαίουσες συγκρούσεις και να ανάβουμε καινούργιες».

Επεσήμανε ότι «η Ρωσία ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα σταθερό και κατανοητό σύστημα διεθνών σχέσεων και τάσσεται υπέρ της προσήλωσης στους κοινούς στόχους, στην καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών, η κλιματική αλλαγή και, τελευταία, η πανδημία».

Η κα Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της επίλυσης διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε την ανάγκη της σωφροσύνης και της καλής γειτονίας, κάτι που αφορά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όλες τις περιπτώσεις.

Οι δύο συμβουλές της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ

Επιπλέον, η κα Ζαχάροβα έδωσε δύο συμβουλές: «Πρώτον, να μην ξεχνιέται η ιστορία των διμερών σχέσεων, η οποία πάντα αποτελεί καλή πηγή στοιχείων προς ανάλυση. Δεύτερον, να θυμηθεί κανείς την ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες».

Συμπληρώνοντας, είπε: «O κ. Πάιατ κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση ενεργειακών πόρων ως όπλου. Αυτό δεν είναι αληθές. Σας υπενθυμίζω ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όπλα ως όπλο, εναντίον αμάχων σε πολλές κυρίαρχες χώρες».

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι «η Ρωσία αυξάνει την παρουσία της στη Μεσόγειο και έχει τα στρατεύματά της στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ», η κα Ζαχάροβα δήλωσε ότι «τα ρωσικά πλοία είναι παρόντα στη Μεσόγειο από αμνημονεύτων χρόνων. Όταν δεν υπήρχε καν το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά πλοία βρίσκονταν εκεί με διαφορετικούς σκοπούς: εμπορικούς, παροχής βοήθειας στους εταίρους μας, εξασφάλισης της ασφάλειάς μας, που το δικαιούμαστε».

Και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι το ΝΑΤΟ που συνεχώς επεκτείνεται προς τα ρωσικά σύνορα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ