Οικονομία, Παιδεία και ΔΕΗ τρομοκρατούν την κυβέρνηση

Must Read

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το Παιδείας προκειμένου να υπογραμμίσει ότι αποτελεί προσωπική του προτεραιότητα η παιδεία ωστόσο εκείνο που τον ανησυχεί είναι η κατάσταση στην οικονομία. Ενδεικτικό της ανησυχίας του είναι το γεγονός ότι το Σάββατο και πριν κλείσει η εβδομάδα συγκαλεί για δεύτερη φορά σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε δεχθεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Το πρώτο που ανησυχεί τον πρωθυπουργό είναι η εξέλιξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας που είναι σε συναντίληψη με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, κάτι που βέβαια δεν συνέβαινε με την απελθούσα κυβέρνηση, θεωρεί ότι θα υπάρχει κενό 0,6% του ΑΕΠ και το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Αν και δεν συμπίπτουν ως προς το ύψος, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποιο κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Θέλουν ν’ αποφύγουν τα κενά

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί σε όλους τους υπουργούς να επανεξετάσουν τις δαπάνες των υπουργείων τους. Πάντως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάνε για την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις για να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός, και αυτό υπογραμμίστηκε στην σύσκεψη που έγινε χθες, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν κενά κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ή ελλείψεις σε υποδομές ή προσωπικό. Από την άλλη πάντως ενώ η Νίκη Κεραμέως μίλησε για τις 4.500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή, απέφυγε να αναφερθεί στην επανεξέταση των 15.000 προσλήψεων καθηγητών στο υπουργείο Παιδείας που έχει δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόβλημα οι ανείσπρακτες οφειλές

Μία ακόμη κακοτοπιά που θέλει να αποφύγει η νέα κυβέρνηση αφορά την ΔΕΗ. Οι αρμόδιοι περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση και υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Το πρώτο που προσπαθούν να αποφύγουν είναι τις διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Ακολούθως θα βάλλουν μπροστά το σχέδιό τους για στρατηγικό επενδυτή και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στην ΔΕΗ.

Ωστόσο δεν είναι απλό καθώς το δημόσιο δεν είναι πλέον ο μόνος ιδιοκτήτης και θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανασχετικός παράγοντας είναι η χαμηλή της κεφαλαιοποίηση. Πρόβλημα είναι και οι ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Το να αρχίσει να διακόπτει τις παροχές προκειμένου να πιέσει για εισπράξεις δεν θα είναι η καλύτερη αρχή για τη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This