Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Θέμα νομιμότητας της διαδικασίας στην ποινική διερεύνηση της Novartis θέτουν στην Κομισιόν Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα εν οίκω τώρα και εν δήμω… Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τριών Ευρωβουλευτών για το ενδεχόμενο παραβίασης του άρθρου 6  της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στην υπόθεση Novartis.

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κουλογλου απευθύνουν ερώτημα αν συνάδει με το άρθρο που προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, το γεγονός ότι:

  • Ενώ στην Ελλάδα εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis που έχει ως αντικείμενο την οικονομική διαφθορά αξιωματούχων στην χώρα μας από στελέχη της Novartis, υπόθεση για την οποία πρόσφατα υπεγράφη στις ΗΠΑ υπέρογκος εξωδικαστικός συμβιβασμός, πολιτικά πρόσωπα που αναφέρθηκαν στην δικογραφία ως εμπλεκόμενα, μήνυσαν εισαγγελείς που κίνησαν τις σχετικές ποινικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Διαφθοράς «πρέπει να πάει φυλακή».
  • Στην εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Βουλής κατά του αρμόδιου Υπουργού καταπολέμησης της διαφθοράς για ηθική αυτουργία σε πράξεις σκευωρίας εις βάρος υπευθύνων «ανύπαρκτου σκανδάλου Novartis» η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρες καταξιωμένους δημοσιογράφους μετά από αίτημα του διερευνώμενου Υπουργού. Αντίθετα, παρότι η επιτροπή αναγνώρισε την χρησιμότητα των στοιχείων που θα έφεραν ως μάρτυρες, τους κάλεσε ως «υπόπτους», χαρακτηρισμός που θα υπέσκαπτε την αξιοπιστία τους και ο οποίος κρίθηκε ως παράνομος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βουλής.

Με βάσει τις παραπάνω επισημάνσεις, ρωτούν την Επιτροπή «αν συνάδει η παραπάνω ακολουθία δραστηριοτήτων με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και το άρθρο 6 παρ. 1 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ για την ενίσχυση δικαιωμάτων του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ