Πέμπτη 23/9/2021

Θεοδωρικάκος στο συνέδριο του Economist: «Στο χέρι μας η γενιά του brain drain να γίνει η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας» (video)

Στις ευκαιρίες που ανοίγει η διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα που αντιμετώπισε με επιτυχία μέχρι σήμερα την πανδημία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, με θέμα «The Silver Tsunami».

Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατρέψει το brain drain σε brain gain και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μας τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, να επιστρέψουν και να γίνουν η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας, τώρα που η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει μετατραπεί σε χώρα-πρότυπο διεθνώς και παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε έξι προτάσεις για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, καθώς παγκοσμίως θεωρείται μια ασφαλής χώρα. Ευκαιρίες, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην προσέλκυση πολιτών από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας είτε την τηλεργασία είτε για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, έχουν ως εξής:

  1. Η πρώτη ιδέα είναι ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, μέσα από μία οργανωμένη καμπάνια να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα δημιουργικές και δυναμικές ηλικίες Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα, τα τελευταία 10-15 χρόνια για λόγους επαγγελματικούς ή σπουδών, κυρίως, προς τις Δυτικές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Τα Ελληνόπουλα αυτά, έφυγαν από μία χώρα που δεν τους έδινε ευκαιρίες και την θεωρούσαν τελείως αναξιοκρατική και αποτυχημένη, ενώ τώρα μπορούν να επιστρέψουν σε μία χώρα για την οποία μπορούν να νιώθουν υπερήφανοι, διότι στις πιο δύσκολες συνθήκες της ανθρωπότητας απεδείχθη θετικό πρότυπο και χρησιμοποιεί αυτήν την επιτυχία της για να αλλάξει περαιτέρω, να εκσυγχρονιστεί, να κάνει γρήγορα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να γίνει αξιοκρατική και ελκυστική. Είναι στο χέρι μας, η γενιά του brain drain να έρθει και να γίνει η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας.
  2. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά η χώρα, που θα προσελκύσει τους Έλληνες όλων των ηλικιών, διότι οι Έλληνες που ζουν, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και είναι εκεί 40-50 χρόνια, ίσως για πρώτη φορά, ζώντας στην υπερδύναμη του πλανήτη, αισθάνονται μέγιστη ανασφάλεια. Ενώ γνωρίζουν ότι ζώντας στην Ελλάδα και έχοντας, μάλιστα, διασφαλισμένα εισοδήματα, είτε διότι θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία από την Ελλάδα είτε γιατί μπορούν να εισπράξουν τις συντάξεις τους από τη χώρα στην οποία σήμερα βρίσκονται, αλλά να έρθουν να περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους στον ασφαλή τόπο της καταγωγής τους, είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας.
  3. Όλα αυτά ισχύουν, ασφαλώς, και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για όσους δεν είναι Ευρωπαίοι. Έχω πρόσφατα στην μνήμη μου τον πατέρα του Άγγλου πρωθυπουργού, ο οποίος διήνυσε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με το αυτοκίνητο για να έρθει στην ασφαλέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Δεν αναφέρομαι σε τουριστικές ροές, αναφέρομαι στη δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης για τα τελευταία 20-30 χρόνια ζωής των ανθρώπων. Αφού έχουν εξαντλήσει ένα βασικό τμήμα της παραγωγικής και δημιουργικής τους δραστηριότητας, να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, η οποία αποδείχτηκε ότι είναι η πιο ασφαλής. Αυτή, άλλωστε, γνωρίζετε ότι είναι μία διεθνής τάση σε ό,τι αφορά στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τη μεγαλύτερη κινητικότητα την οποία δείχνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά επαναλαμβάνω, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι.
  4. Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα επέκτασης και θεσμοθέτησης της τηλεργασίας. Ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας, που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια των εργαζομένων να τεκνοποιήσουν και να μεγαλώσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας που συνδέεται, επίσης, με τη δημογραφική εξέλιξη, θέμα για το οποίο ως υπουργός Εσωτερικών έχω δεσμευτεί ότι τους επόμενους 6 μήνες θα θεσμοθετήσουμε είναι η τηλεργασία. Δεν βιαστήκαμε να το κάνουμε. Το δίμηνο της καραντίνας έγινε πράξη σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος αυτός εργασίας για το ελληνικό δημόσιο, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε βεβιασμένα. Μελετούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές γύρω από αυτόν τον τομέα, προκειμένου να εισάγουμε αυτήν την καινοτομία, που πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά.
  5. Η κρίση ανέδειξε την Αυτοδιοίκηση ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Το τοπικό είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, μέσα από την αναβάθμιση προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το «Πρόληψη στο Σπίτι». Είναι απολύτως βέβαιο, ότι για να μπορέσουν τα προηγούμενα να είναι λειτουργικά, η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι φυσικά αυτός ο τομέας μου και αργότερα, σήμερα, είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός Υγείας θα μιλήσει γι’ αυτό, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι έχει έρθει η ώρα η Αυτοδιοίκηση να εμπλακεί αποτελεσματικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία η Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Και είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα, δίπλα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, να κάνουμε πράξη τη θεσμική μεταρρύθμιση που θα δώσει τέτοιου είδους αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση.
  6. Τέλος, η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο. Τα χρήματα στα οποία αναφερθήκατε πριν, από τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς καμία αμφιβολία αποτελούν εθνική επιτυχία και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία και θετική πρόκληση για την Ελλάδα. Το ποσό των 19 δισ. ευρώ που είναι οι επιχορηγήσεις, είναι σχεδόν 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Άρα, πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Μεγάλη ευκαιρία για νέες προτεραιότητες, για νέες επιλογές, για ισχυρή ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, για μία σύγχρονη εκδοχή ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Πράγματα, που η ελληνική οικονομία τα έχει ανάγκη, δίπλα βέβαια στις παραδοσιακές μορφές οικονομικής δραστηριότητας.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει για το θέμα του brain gain:

«Πρόκειται για πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα η οποία πρέπει να συνδυαστεί με μια μεγάλη καμπάνια της κυβέρνησης και του συνόλου του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας, να επιστρέψουν στη χώρα τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια, όταν η χώρα βρέθηκε σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Είναι Ελληνόπουλα που έφυγαν απογοητευμένα από την κατάσταση και από τα προβλήματα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία σήμερα, ύστερα από την τεράστια επιτυχία που είχε η χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όταν το Ελληνόπουλο που βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο ήταν πολίτης μιας χώρας που χαρακτηρίζονταν ως «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και της ανθρωπότητας και σήμερα, αυτό το Ελληνόπουλο, είναι υπερήφανο για την εθνικότητά του και γιατί ανήκει σε μια πατρίδα η οποία κατάφερε να γίνει θετικό πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο, όταν πολύ μεγάλες δυνάμεις υπέστησαν ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι μια χρυσή ευκαιρία ανάταξης της Ελλάδας με τη συμμετοχή και αυτών των νέων».

  • Δείτε την συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών στον ΑΝΤ1:

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ