Με Παλαμά και Παρθενώνα ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε για την Αγία Σοφία

Must Read

«Μια πίστη και γλώσσα μία, και ιδέα μία, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν». Με Κωστή Παλαμά από το ποιητικό του έργο «Η Φλογέρα του Βασιλιά», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το «άνοιγμα» της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Τι είπε ο Πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κόμματα, πως ο Κ.Βελόπουλος έβαλε και τον Παρθενώνα στην υπόθεση.

Δείτε ακόμα: LIVE από την Αγία Σοφία – Το τουρκικό σόου, γονατιστός ο Ερντογάν (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο σημερινό σόου στην Αγία Σόφία:

«Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Δείτε ακόμα: Οργή! Ακούστε τον Έρντογάν να διαβάζει το Κοράνι μέσα στην καταπατημένη Αγιά-Σοφιά (video)

ΣΥΡΙΖΑ: «Εθνικιστική πρόκληση με βαθιά στοιχεία αυταρχισμού»

Για τα σημερινά εγκαίνια της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Η απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και η τελετή με χαρακτηριστικά επικοινωνιακού σόου που διοργανώθηκε σήμερα, ανήμερα της επετείου της Συνθήκης της Λωζάνης και την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο βρίσκεται σε πρωτοφανή όξυνση, συνιστούν εθνικιστική πρόκληση με βαθιά στοιχεία αυταρχισμού. Η Αγια-Σοφιά είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο και εξαιρετικά σημαντικό σύμβολο του χριστιανισμού που- ως μουσείο- υπενθύμιζε τη μακρά διάρκεια του ιστορικού χρόνου, την άνοδο και πτώση των αυτοκρατοριών και τη μετάβαση στις σύγχρονες κατακτήσεις του κοσμικού κράτους. Η Αγια-Σοφιά ανήκει σε όλους και όλες και έπρεπε να παραμείνει σύμβολο των θρησκευτικών ελευθεριών, ακτινοβόλο τοπόσημο της συνύπαρξης και του διαλόγου απέναντι σε λογικές θρησκευτικού ανταγωνισμού ή σύγκρουσης πολιτισμών. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει τη γείτονα στον κατήφορο προς τον 19ο αιώνα. Η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή εκστρατεία για την προάσπιση του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς, να  συμπαρασταθεί και να αξιοποιήσει τις φωνές στην Τουρκία που υπερασπίζονται την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και να κινηθεί αποφασιστικά για την καταδίκη του εθνικιστικού παροξυσμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού της τουρκικής κυβέρνησης».

Δείτε ακόμα: Μαύρη μέρα για την Ορθοδοξία! Μεσίστιες σημαίες, πένθιμα οι καμπάνες και συγκεντρώσεις για το ισλαμικό ανοσιούργημα στην Αγιά-Σοφιά

Παύλος Χρηστίδης: «Μαύρη μέρα για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο Mega για την Αγία Σοφία:

«H Αγία Σοφία το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού της ανθρωπότητας μετατρέπεται σε τζαμί αναίσχυντα και απροκάλυπτα από τον κ. Ερντογάν και τους συν αυτό. Η πράξη αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς που εξακολουθούν να κάνουν business με τον κ. Ερντoγάν.
Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει η ευρωπαϊκή ένωση και η ηγεσία της, αν θα μείνει στα ωραία λόγια τα οποία δεν θα συνοδεύονται από πράξεις ή αν θα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους, αποφασιστικά, να προχωρήσει σε μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.»

Δείτε ακόμα: Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής σε Ερντογάν – «Τίποτε από όλα αυτά που έχετε κατακτήσει δεν σας ανήκει… Θα μείνετε στην ιστορία ως βέβηλος»

Κυριάκος Βελόπουλος: «Η Αγία Σοφία μεγαλειώδες μνημείο εφάμιλλο του Παρθενώνα…»

Μιλώντας στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μεγαλειώδες μνημείο εφάμιλλο του Παρθενώνα και του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό, τόνισε:

«η Αγ. Σοφία είναι σύμβολο της Ορθοδοξίας. Είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, το οποίο οφείλεται όχι μόνο στην ανθρώπινη προσπάθεια αλλά στην κατασκευή του υπήρξε επενέργεια του Θεού. Και αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς αν σκεφτεί ότι το κτίσμα αυτό στέκεται εκεί εδώ και 1.600 χρόνια και παρά τους τρομακτικούς σεισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς στην Κων/πολη δεν έχει πάθει την παραμικρή ζημιά. Η μελέτη του κτηρίου, οι κολώνες, ο συνδυασμός των μαρμάρων και των χρωμάτων, αναδεικνύουν την Αγ. Σοφία σε ένα μεγαλειώδες μνημείο εφάμιλλο του Παρθενώνα και του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό, όπως έχει πει ο Στάϊν. Εγώ βέβαια θεωρώ ότι η Αγ. Σοφία είναι πολύ καλύτερη από τον Αγ. Πέτρο, ενώ σε ότι αφορά τον Παρθενώνα μιλάμε για εντελώς διαφορετικά κτίσματα εντελώς διαφορετικών χρονικών περιόδων. Σήμερα όμως η Αγ. Σοφία βιάζεται, υβρίζεται, σκυλεύεται από τον φασίστα Ερντογάν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This