Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν το φθινόπωρο στο Βερολίνο

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι εξελίξεις τρέχουν αυτή την στιγμή πιο γρήγορα από όσο επιτρέπεται να διαφανεί. Ελλάδα και Τουρκία διεξάγουν εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να συμφωνήσουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει εν όψει νέου γύρου διερευνητικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο αυτή την φορά.

Με επικεφαλής διπλωμάτες συνεργάτες των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν όπως η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν και όχι στελέχη της γραφειοκρατίας των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Πέραν αυτών όμως η έναρξη του διαλόγου στο ουδέτερο έδαφος του Βερολίνου θα γίνει ως φαίνεται συμβολικά σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στην τελευταία του έκδοση το έγκυρο «Εconomist».

Συγκεκριμένα σε άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα και η Τουρκιά αποφεύγουν την σύγκρουση, προς το παρόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προσφέρει  ξεκάθαρες λύσεις στην Μεσόγειο. ‘Καλά επιχειρήματα μπορούν να προβληθούν και από τις δύο πλευρές’, λέει η Brenda Shaffer, ειδική στα ενεργειακά του Ατλαντικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι τέτοιες διαφορές συνήθως καταλήγουν να επιλύονται με την βία ή με συμφωνία.

Μια συμφωνία φαίνεται εφικτή. Μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ, της Γερμανίδας Καγκελλαρίου και του κ. Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε στις 28 Ιουλίου ότι θα αναστείλει τα σχέδια για γεώτρηση στο Καστελλόριζο και θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες. Το Oruc Reis έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Σε αντάλλαγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσφέρθηκε να συναντήσει τους Τούρκους στο Βερολίνο, εάν επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό είναι σχεδόν εγγυημένο. Ωστόσο, η προθυμία της κ. Μέρκελ να εμπλακεί σε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα της νότιας Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι».

Η πληροφορία που δημοσιεύεται είναι απολύτως συγκεκριμένη: Το αντάλλαγμα που προσφέραμε ως Ελλάδα για την αναστολή ερευνών του Ορούτς Ρέις είναι η έναρξη απ’ ευθείας διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ηγετών στο Βερολίνο. Μένει να ρυθμισθούν οι όροι.

Πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ