Σε συναγερμό το Πεντάγωνο για τις τουρκικές αντιδράσεις που… έχουν γεωτρήσεις και μεταναστευτικό

Must Read

Η υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Το Πεντάγωνο έχει τεθεί σε συναγερμό διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να στέλνει εκ νέου χιλιάδες μετανάστες στα τουρκικά παράλια για να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία απείλησε ότι θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στις περιοχές του παρανόμου μνημονίου που έχει υπογράψει με την Λιβύη. Επί πλέον η απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τις νέες διαμεσολαβητικές επαφές με την Ελλάδα, σηματοδοτεί την έναρξη ενός «καυτού» Αυγούστου.

Η Τουρκία φαίνεται ότι επιθυμεί, στην παρούσα φάση, ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο που αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω των μεταναστών, είτε μέσω των γεωτρυπάνων. Το Λιμενικό θα εντείνει τις περιπολίες κυρίως στις διαδρομές που επιλέγουν οι Τούρκοι διακινητές, που θα έχουν, όπως και τις προηγούμενες φορές την «φροντίδα» των σκαφών του τουρκικού Λιμενικού.

Η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, χαρακτηρίζει την συμφωνία με την Αίγυπτο «εθνική επιτυχία» και «ένα μεγάλο κεκτημένο». Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, δεν γνώριζε όταν πετούσε προς Κάιρο ότι θα υπέγραφε μια συμφωνία που κυοφορούσε 15 έτη. «Ούτε εγώ το γνώριζα ότι πάω να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσω τις διαφορές, όχι να υπογράψω. Υπήρξαν τέσσερεις συνομιλίες την προηγούμενη ημέρα με τον κ. Σούκρυ (ο Αιγύπτιος ομόλογός του), η τελευταία ήταν την προηγούμενη μέρα στις 12:45 τα ξημερώματα, ενώ νωρίτερα είχαμε μιλήσει στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό το απόγευμα στις 6:30» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή η συμφωνία, συνέχισε, ανοίγει το δρόμο για οριοθέτηση με Λιβύη και Κύπρο, αλλά εκτίμησε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, το επόμενο διάστημα. Σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου, παρατήρησε ότι είναι ανεξήγητος ο θυμός και η λυσσώδης αντίδρασή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ρόδο εκθείασε την δύναμη της διπλωματίας, αναφέροντας ότι από την στιγμή που λειτουργεί «με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα». Έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών και ευχήθηκε να το ακούσουν (το μήνυμα) όλοι οι λαοί της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η υπογραφή είναι η συνέχεια της συμφωνίας με την Ιταλία. «Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο έρχεται η μεγαλύτερη αραβική χώρα και έρχεται μια χώρα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και κάνουμε μια συμφωνία, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και άρα είναι μια συμφωνία σταθερή που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμφισβητηθεί» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας πως αυτό είναι «το κεκτημένο της συμφωνίας».

Αντιθέτως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε φιλικές χώρες, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This