1/10/2022

Ο νεοφιλελεύθερος βίος και η πολιτεία του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ένας αγόγγυστος αχθοφόρος των επιδιώξεων της οικογένειας Μητσοτάκη. Έτσι πολιτογραφείται από την αρχή της σταδιοδρομίας του στα στέκια του αθηναϊκού κέντρου ο Θοδωρής Σκυλακάκης.

  • Γιώργος Χατζηδημητρίου

Η αναβάθμισή του σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών νοστίμισε ίσως τον πιο άχρωμο και ανεξήγητο ανασχηματισμό όλων των εποχών που πολλοί -και εντός της Ν.Δ…- έσπευσαν να ερμηνεύσουν ως ένδειξη πρωθυπουργικής αδυναμίας να μετατοπιστούν τα όρια ισχύος στο εσωκομματικό παιχνίδι και να απονευρωθούν παραδοσιακά πολιτικά τζάκια και βαρονίες.

Από τη νέα θέση του ο πρώην θησαυροφύλακας του κράτους θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει αποκτήσει σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις στην τρέχουσα πολιτική μυθολογία, και θα λογοδοτεί απευθείας και αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε, όπως λέγεται, να ελεγχθεί έως και στο τελευταίο σεντ η ροή του χρήματος στη χώρα.

Στο πλευρό του θα βρίσκεται ένας προνομιακός κύκλος ανθρώπων του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος χωρίς ενοχλητικές υποχρεώσεις δημόσιας λογοδοσίας. Πρόκειται για τους Άκη Σκέρτσο, υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρη Σκάλκο, γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξη Πατέλη, προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, και τον Μιχάλη Αργυρού, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα αυτή θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου Πισσαρίδη, ενός θεωρητικού του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού με γνωστές απόψεις για την αξία της εργασίας και τη σημασία του ιδιωτικού πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα. Τι θα κάνουν στο μεταξύ οι υπουργοί; Θα νομοθετούν πειθήνια και μηχανικά τις υποδείξεις αυτής της κλειστής οικονομικής σέχτας για το ποιες επιχειρήσεις θα καρπωθούν ζεστό χρήμα…

Ακολουθώντας μια επικοινωνιακά θορυβώδη αριθμητική η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα μέσα (που δεν είναι και λίγα…) κάνουν λόγο για… 70 δισ. ευρώ που πρόκειται να πέσουν στην άνυδρη οικονομία καλλιεργώντας ανέμελα την ολωσδιόλου ανεδαφική προσδοκία ότι το τραπέζι έχει στρωθεί και ότι την επόμενη επταετία θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Η πραγματικότητα είναι περισσότερο πεζή.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ήξερε, δεν με νοιάζει τι λένε οι δημοσκοπήσεις!

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα δικαιούται να λάβει 19,5 δισ. επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. με δανεισμό, στον οποίο ειδικά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφύγει, ενώ έως το 2027 της αναλογούν περί τα 20 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ. Εστω κι έτσι, μιλάμε για μεγάλη ευκαιρία ώστε να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, αλλά τίποτε μέχρι στιγμής δεν πείθει ότι η κυβέρνηση διαθέτει κάποιο συνεκτικό σχέδιο. Η κυρίαρχη εντύπωση είναι ότι όλα στήνονται στην παρασιτική λογική τού «δώσε κι εμένα, μπάρμπα» και ενώ τα χρήματα αυτά δεν είναι καν εξασφαλισμένα. Επιπλέον, η Ελλάδα, που υστερεί δραματικά στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και βρίσκεται στην ατιμωτική θέση του ουραγού, θα πρέπει να πείσει τους σχολαστικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ότι διαθέτει ένα αποδεκτό πλαίσιο για την αξιοποίησή τους καθώς και ξεκάθαρες επενδυτικές προτεραιότητες.

Προς το παρόν, όπως προβλέπουν στα πολιτικά και οικονομικά στέκια, το μόνο που εγγυάται η παρουσία του Θ. Σκυλακάκη στο τιμόνι αυτής της κλειστής ομάδας είναι ότι το χρήμα θα διοχετευθεί σε προνομιακές επιχειρηματικές οικογένειες με τα αντίστοιχα πολιτικά οφέλη για το Μαξίμου.

Ο νέος και παντοδύναμος αναπληρωτής υπουργός, που ανδρώθηκε στο πολιτικό θερμοκήπιο της οικογένειας Μητσοτάκη, μπορεί να τηρεί επιμελώς χαμηλούς τόνους στον δημόσιο βίο του, όμως οι σταθερά (νεο)φιλελεύθερες απόψεις του δεν κρύβονται… Επίλεκτο μέλος των μνημονιακών δυνάμεων του τόπου, διαγράφηκε κάποια στιγμή από τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά επειδή διαφωνούσε με τις θεατρικές, όπως αποδείχθηκαν, αντιμνημονιακές υπερβολές του. Στην πολιτική του περιπλάνηση, μάλιστα, έφτασε κάποτε, στις Ευρωεκλογές του 2014, να συνεργαστεί ανεπιτυχώς με τον Θάνο Τζήμερο, έναν κατεξοχήν αντιπρόσωπο του κυνικού νεοφιλελευθερισμού στη χώρα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Γεννημένος το 1959 στην Αθήνα, είναι εγγονός του στρατιωτικού Θεόδωρου Σκυλακάκη, στενού φίλου του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αντάμειψε την αφοσίωσή του και τον έφερε στο προσκήνιο. Διατέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη το 1989 και σύμβουλος του υπουργού Άμυνας από το 1989 έως το 1990. Από το 1990 έως το 1993 βρέθηκε στον κύκλο των συμβούλων και λογογράφων του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ανέλαβε την ευθύνη της διαφημιστικής εκστρατείας της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, καθώς και του πολιτικού σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών από κοινού με τους Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Κατσούδα στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 και του 1990, και ήταν στο τιμόνι του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος στις εκλογές του 1993.

Το 1999, μετά την απομάκρυνσή του από τη Ν.Δ., τον βρίσκουμε στους ακραιφνώς φιλελεύθερους Ταύρους του Στέφανου Μάνου, ο οποίος του παραχώρησε αργότερα, το 2012 και ενώ ήταν ευρωβουλευτής, διαγραμμένος και πάλι από τη Ν.Δ., την ηγεσία του κόμματος Δράση.

Νωρίτερα, το 2010, είχε συνυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές.

Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την Ντόρα Μπακογιάννη και επί της δημαρχίας της ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του δήμου. Την περίοδο 2003-2004 ορίστηκε και υπεύθυνος για την προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε οριστεί αναπληρωτής διοικητής Πόλεως. Στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη βρέθηκε και κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών. Συνοπτικά, η μόνιμη θητεία στον βιότοπο της οικογένειας Μητσοτάκη και οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού είναι οι πυλώνες στους οποίους έχει βγάλει τα πολιτικά του ένσημα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη στην εξεταστική για τις υποκλοπές

Εκδηλώνοντας πάντοτε μέριμνα για τους ανθρώπους που υπηρετούν πιστά την οικογένεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αντάμειψε με το νευραλγικότερο πόστο αυτής της ήδη κουρασμένης κυβέρνησης.

Πηγή:«δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξωφρενική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ – Άμεση η απάντηση της Αθήνας

Για ακόμη μια φορά την αισχρή της προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει ως πραγματικότητα η...

Προσπαθεί να… προλάβει το κακό ο Μενέντεζ – Τι αναφέρει τροπολογία του για τα...

Να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο...

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημοσιοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο...

Τα 99 έκλεισε η Μάργαρετ και της ευχήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Η δεύτερη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα-Μάργκαρετ Παπανδρέου Τσαντ, έχει γενέθλια πλησιάζοντας τον έναν...

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μεγαλώνει το «σχίσμα» στην ΕΕ – Πολύ… μπλα μπλα...

Ευχολόγια και φλυαρίες, αλλά χωρίς ουσία και κοινή γραμμή - Στο μόνο που συμφώνησαν ήταν για... πρωτοβουλίες και τηλεδιασκέψεις προσεχώς

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ήξερε, δεν με νοιάζει τι λένε οι δημοσκοπήσεις!

Κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το σύστημα Μητσοτάκη κόβει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με βάση όσα είπαν...

Συγκινητικός Κυριάκος, κάνει πράξη το επενδυτικό πρόγραμμα του πατέρα του

Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μεγάλη επένδυση της Google, η οποία ήταν...

Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Ασάφειες, αξιολογικές και μόνο κρίσεις που αναμείχθηκαν με άσκοπους κομπασμούς και τελικά αντιφάσεις ήταν...

Τσίπρας: «Στην Ευρώπη κρατικοποιήσεις, εδώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιδότηση της αισχροκέρδειας»

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη στην εξεταστική για τις υποκλοπές

 Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγορίες ότι ήθελε να έχει όμηρο όχι μόνο...

Όταν ο Θάνος Τζήμερος έβριζε την Βασιλική Θάνου

O πολλάκις αποτυχών πολιτευτής μάλλον πρέπει να ξανακοιτάξει τα επιθετικά tweets που αναρτούσε εναντίον...

Επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία...

Γερουλάνος: «Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα»

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο κενό, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα, χωρίς να υπολογίζει...

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για… εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία!

Το άκρον άωτον του παραλογισμού από τους Τούρκους που κατηγορούν την Ελλάδα για... εξαιρετικά...

«Πυρά» από την Αυγέρη: «Είστε Κοντολέων της Υγείας κύριε Πλεύρη!»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη εξαπέλυσε η αναπληρωτής...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καβάλα: Σκότωσε το μωράκι και τη μητέρα επειδή εκείνη θα επέστρεφε στη Γερμανία – «Έλα να δεις τι θα κάνω»

Ανατριχίλα με τα τελευταία λόγια του δράστη - Πρώτα σκότωσε το παιδί και μετά τη μητέρα - Έδωσε τέλος στη ζωή του

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

«Θα σας φάω» – Γυναίκα μπούκαρε σε σχολείο και απειλούσε να σφάξει μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής σε σχολείου του...

Aνατριχίλα με τις τελευταίες στιγμές του παιδιού – Είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία η 31χρονη Άννα

«Γροθιά στο στομάχι» το βίντεο με το μωρό να γελάει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα...

Γελοιοποίησε το ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

«Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής!

Οσοι τρέχουν… ξαναμμένοι στους οίκους ανοχής για να ικανοποιήσουν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ