5-7-2020

Οι θεσμοί ξανάρχονται με το…καλημέρα – Ποιους βλέπουν σήμερα

Το πρώτο crash test της κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένο για σήμερα το πρωί, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη των αρμόδιων υπουργείων θα έχουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται στην χώρα μας με αφορμή το συνέδριο του Economist.

Συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί θα αρχίσουν συναντήσεις γνωριμίας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως διέρρευσε από το Μαξίμου πρόκειται για άτυπες συναντήσεις καθώς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Τα κυβερνητικά στελέχη θα αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα για τις διαθέσεις των θεσμών απέναντι στη νέα κυβέρνηση όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων. Μέχρι στιγμής οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι απαιτούν τήρηση των συμφωνηθέντων και ότι η μείωση των πλεονασμάτων δεν είναι προς συζήτηση.

Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι “δεν περιμέναμε να πουν κάτι διαφορετικό. Άλλωστε και εμείς θα θέσουμε το ζήτημα προς συζήτηση μετά από εύλογο χρόνο και αφού θα έχουμε εφαρμόσει ένα κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Το ίδιος στέλεχος έλεγε ότι “οι θεσμοί θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρεκκλίνει από τους στόχους της και κυρίως από το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι μία εύλογη πίστωση χρόνου μερικών μηνών, χωρίς εμπόδια για την τήρηση των δικών μας δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό”.

Το αποτέλεσμα πάντως των συζητήσεων με τους θεσμούς θα φανεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση και θα αφορά την φορολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ