Γιατί κύριε πρωθυπουργέ;

Must Read

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Ασφαλώς και δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι διπλωμάτης. Το βέβαιο όμως είναι πως δεν είμαι και… βλάξ! Έχω κοινή λογική!

Η κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας κινούνται στην παρακολούθηση από μακριά των κινήσεων του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας καθώς και σε διπλωματικές επαφές με τους «μεγάλους» κι ισχυρούς «συμμάχους» μας, ζητώντας να επέμβουν αυτοί αντί ημών για να σταματήσει το Oruc Reis στις έρευνες του και να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία του σουλτάνου από την ελληνική ΑΟΖ.

 

Δεν θα σταθώ στην ορθότητα ή μη των κινήσεων αυτών ή αν θα μπορούσε η Ελλάδα να προβεί και σε άλλες, πιθανόν πιο αποτελεσματικές ενέργειες.

Μια απορία όμως έχω και θα ζητούσα από την κυβέρνηση αλλά κι από κάθε αρμόδιο να μου δώσει μια πειστική απάντηση.

 

Η απορία μου λοιπόν είναι η πιο κάτω:

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλο μυαλό για να διαπιστώσει την πολιτική τακτική της Τουρκίας προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα στις τυχόν συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδει NAVTEX σε σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για έρευνας αλλά και για ασκήσεις του στόλου της. Γιατί επομένως η Ελλάδα, με επαναλαμβανόμενες NAVTEX για έρευνες ή ασκήσεις σε όλες τις επίμαχες περιοχές, σε αυτές που υπάρχουν κοιτάσματα, δεν αποκλείει την δυνατότητα από την Τουρκία να κάνει εκεί τα όσα κάνει; Γιατί δεν αποκλείει με NAVTEX αυτές τις περιοχές που της ανήκουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο χρειάζεται για να αποδυναμωθούν τα τουρκικά επιχειρήματα κι επιδιώξεις; Η Τουρκία, να πάει σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου να κάνει ασκήσεις.

oruc reis

Ασφαλώς, οι πολιτικοί μας, το διπλωματικό σώμα, οι στρατιωτικοί μας κάνουν συσκέψεις, εξετάζουν την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν γνωρίζω αν στο χάρτη σχεδιασμού τοποθετούν κυρίως την «φίλη» Γερμανία στο πλευρό των Τούρκων ή αφελώς πιστεύουν πως εκείνοι που έχουν αποδείξει στο παρελθόν και στο παρόν τα ανθελληνικά τους αισθήματα, θα αλλάξουν τακτική στο μέλλον, θα αντιληφθούν το δίκιο μας και θα ζητήσουν την τιμωρία της Τουρκίας για όλα όσα κάνει κατά της χώρας μας;

 

Η συνεχής ετοιμότητα των ενόπλων μας δυνάμεων κατά της τουρκικής επιθετικότητας πόσο έχει στοιχήσει άραγε στον προϋπολογισμό της χώρας, μιας χώρας που οι «εταίροι» μας υποτίθεται επιθυμούν την οικονομική της ανασυγκρότηση κι ανάπτυξη;

Σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, οι Αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας τι ακριβώς θα κάνουν; Θα λειτουργήσουν κατά της Ελλάδας όπως ακριβώς έκαναν μαζί με τους «φίλους» μας τους Άγγλους το 1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο; Με απλά λόγια, θα «τυφλώσουν» τις ελληνικές δυνάμεις ενώ ταυτόχρονα θα δίνουν πληροφορίες και θα κατευθύνουν τις τουρκικές δυνάμεις;

Τούρκοι στρατιωτικοί «απειλούν» το ΝΑΤΟ με αποχώρηση από την συμμαχία (μια συμμαχία που έπρεπε να έχει πάψει να υπάρχει μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ). Η Ελλάδα γιατί δεν το κάνει; Θα συνεχίζει να κλαψουρίζει ζητώντας από εκείνους που την έχουν για τα θελήματα ή για την στρατηγική της θέση κι όχι επειδή την θεωρούν αξιόλογη κι αξιοσέβαστη να την βοηθήσουν; Πιστεύουν πως λήσταρχος θα στραφεί εναντίον λήσταρχου;

Δυναμικές, αποφασιστικές κινήσεις χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση. Να αποδείξει στους ξένους, φίλους και μη, πως είναι αποφασισμένη, έστω και μόνη της, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κάτι που με μεγάλη επιτυχία έκανε και στο παρελθόν.

σημαία ΕΕ

Φίλοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν συμφέροντα.

 

Ας ξεκινήσει λοιπόν η Ελλάδα, με συνεχείς NAVTEX να έχει υπό τον έλεγχό της όλες εκείνες τις θαλάσσιες περιοχές που εποφθαλμιά η Τουρκία κάτι που σημαίνει πως όσο διαρκούν οι NAVTEX η Τουρκία δεν θα έχει δικαίωμα είτε για έρευνες είτε για ναυτικές ασκήσεις. Κι αν ορισμένοι θελήσουν να την εμποδίσουν με νομικίστηκα τερτίπια, να ανακοινώσει την δέσμευση των συγκεκριμένων θαλασσίων περιοχών που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ και μόλις ανοίξει η Ελληνική Βουλή να επεκτείνει μονομερώς της ΑΟΖ στα 12 μίλια.

Θα τολμήσουν οι πολιτικοί μας;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This