Ζήτημα περιουσιών θα ανοίξει η ενδεχόμενη άρση του εμπολέμου με την Αλβανία

Must Read

Η άρση του «Νόμου περί Εμπολέμου» που ισχύει από το 1940 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας εξετάσθηκε στην συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να αρχίσει ο διάλογος για το επίμαχο ζήτημα. Η Αλβανία πιέζει τα τελευταία χρόνια προς την κατάργηση του νόμου. Η ψήφισή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος συνδέεται με τις περιουσίες των Αλβανών που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους και οι οποίες από το 1940 είναι σε καθεστώς μεσεγγυήσεως.

Επίσης, η άρση του νόμου ενδέχεται να αναζωπυρώσει ακόμη περισσότερο αισθήματα αλυτρωτισμού ακραίων Αλβανών. Πολλοί εκτιμούν ότι η κατάργηση του Εμπολέμου θα δώσει το έναυσμα για περιουσιακές διεκδικήσεις από Αλβανούς που είναι βέβαιο ότι θα καταθέσουν προσφυγές, όχι μόνο στα ελληνικά δικαστήρια αλλά και στα ευρωπαϊκά.

Πρώτη η Αλβανία το 1939 ψήφισε τον πρώτο εμπόλεμο νόμο κατά των εχθρών της Ιταλίας για να ακολουθήσει τον Νοέμβριο του 1940 ο Μεταξάς τον Αναγκαστικό Νόμο 2636/1940.

Ο Ράμα κατά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας μίλησε εκτενώς για τις διμερείς σχέσεις και τον «Νόμο περί Εμπολέμου»: «Γνωρίζετε ότι, ακόμη και σήμερα, παράλογα, ισχύει ο Νόμος περί Εμπολέμου. Η άρση του εν λόγω νόμου συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο για την έλευση μιας νέας εποχής, καθώς αφαιρεί επίσης όλη την ομίχλη, από την οποία επωφελούνται κάθε είδους λύκοι και ύαινες. Στην πραγματικότητα, ανοίγει το δρόμο για την επίλυση όλων των ζητημάτων ιδιοκτησίας μέσω της νομικής οδού, σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια», είπε στους Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Επίσης οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν και το θέμα των νεκροταφείων των Ελλήνων πεσόντων στην Βόρειo Ήπειρο. Ο Ράμα ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι έχει υπογράψει την επέκταση του νεκροταφείου όπου θα γίνουν άλλοι δύο χιλιάδες τάφοι. Έδωσε την υπόσχεση στον κ. Μητσοτάκη ότι το αλβανικό κράτος θα καλύψει τα έξοδα της αγοράς του οικοπέδου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This