Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Γ. Γεραπετρίτης: «Ανοίξαμε λόγω του αυστηρού lockdown… Έρχονται 4,5εκ. δόσεις εμβολίων ως τον Απρίλιο»

Προς το παρόν έχει εμβολιαστεί το 0,8% του πληθυσμού στη χώρα μας

Το άνοιγμα της αγοράς έγινε λόγω του αυστηρού lockdown, που έφερε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφορικά με τον εμβολιασμό, πρόσθεσε ότι αναμένονται περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων έως τον Απρίλιο.

«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη σε έκταση και βαθύτερη σε εύρος καθολική απαγόρευση, δεν είναι ορθό όμως να βρισκόμαστε σε αυτήν αιωνίως αλλά η λογική κλεινόμαστε και προσέχουμε έχει να κάνει με το ανοίγουμε προσεκτικά την αγορά», είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό και επεσήμανε ότι «είναι υγειονομικά ρευστή η κατάσταση. Δεν έχει κανένας προβλεπτικό μοντέλο, διαφορετικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαν αποφύγει το τρίτο κύμα».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην εβδομαδιαία εξέταση των δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων: «Πλέον υπάρχει η αξιολόγηση δεδομένων από βδομάδα σε βδομάδα. η υγειονομική επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα από τις μεταφορές αλλά και την οικονομία και εισηγείται τις προτάσεις της για το τι θα ανοίξει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίζεται ότι πηγαίνουμε εξαιρετικά προσεκτικά».

«Αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο περίπου 1,7 δόσεις του εμβολίου»

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Γεραπετρίτης, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ όπως αποκάλυψε αναμένονται περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων έως τον Απρίλιο.

Προς το παρόν έχει εμβολιαστεί το 0,8% του πληθυσμού στη χώρα μας ενώ το επόμενο διάστημα «θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν επιπλέον χιλιάδες άνθρωποι. Μάλιστα, αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο περίπου 1,7 δόσεις του εμβολίου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία εμβολιασμού», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα τηρούνται τα ραντεβού για τα εμβόλια σε ποσοστό 97%. Για τη χαμηλή ροή εμβολίων, εξήγησε: «Όσο αυξάνεται η ροή τόσο θα υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα εμβόλια. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας της, έχει μια δυσκολία στη διαχείριση».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ακόμα και στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού μαζί με τους ηγέτες Αυστρίας και Δανίας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης άλλων εμβολίων και συγκεκριμένα της AstraZeneca. Και αυτό, διότι όταν πάρει το «πράσινο φως» καθότι είναι αμιγώς ευρωπαϊκό φάρμακο, «θα είναι πιο εύκολη η ροή και διοχέτευση του. Καθοριστικό είναι και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, διότι είναι μονοδοσικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στον πληθυσμό και δημιουργεί εύκολη διαχείριση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ