«Unfair» αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι 2+1 εκκρεμείς υποθέσεις

Must Read

Το θέμα «τακτοποιήθηκε» από τα Μέσα Επικοινωνίας περίπου ως μία αναμενόμενη κομματική διευθέτηση. Η κ. Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού απλά «ξηλώθηκε» σε μία κίνηση «αποκομματικοποίησης της Επιτροπής», όπως την χαρακτήρισαν πολλές εφημερίδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Παναγιώτου στη  δημοκρατία:

Πως; Απλά, στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, μέσω διάταξης θεσπίζεται ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η συγκεκριμένη απαγόρευση ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος κι έχει άμεση ισχύ και για τα εν ενεργεία πρόσωπα. Μοιάζει, εν ολίγοις, σαν να δημιουργήθηκε ειδικά για την κ. Θάνου.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά όταν μιλάμε για την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται, εξάλλου, για την ανεξάρτητη διοικητική Αρχή της χώρας η οποία κανονικά πρέπει να προστατεύεται, καθώς στόχος της είναι η διαφύλαξη των αρχών του ανταγωνισμού, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε δραματική επιβάρυνση στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό σκέλος, πρόκειται δυστυχώς για ατόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα δεν έχει προηγούμενο. Τόσο στο εθνικό όσο και στο ενωσιακό δίκαιο δεν επιτρέπεται η αναδρομική ισχύ στο προβλεπόμενο ασυμβίβαστο για προφανείς λόγους. Εάν ήταν έτσι, κάθε κυβέρνηση, όταν θα ήθελε να αλλάξει πρόσωπα που υπηρετούν σε θεσμικές θέσεις κατά το δοκούν, θα μπορούσε να σκιαγραφήσει το ασυμβίβαστο βάση της προηγούμενης επαγγελματικής δράσης τους. Επίσης, στην εθνική μας νομοθεσία, απαγορεύονται ρητώς οι φωτογραφικές διατάξεις -η συγκεκριμένη προβάλλεται σχεδόν απροκάλυπτα ως φωτογραφική- ενώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παύση προσώπων, προβλέπεται ο προσδιορισμός των λόγων ώστε να θωρακίζονται αυτά τα πρόσωπα έναντι των εξωτερικών παραγόντων.

Εκτός, όμως, από το θεσμικό κομμάτι θα πρέπει κανείς να μελετήσει προσεκτικά, την δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τότε που ανέλαβε επικεφαλής η κ. Θάνου, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πράγματι εξωτερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επιθυμούν την απομάκρυνση της. Όσοι γνωρίζουν τα θέματα ανταγωνισμού, υποστηρίζουν, πως στη διάρκεια της έως τώρα θητείας της κ. Θάνου, η επιτροπή «βγήκε επί τέλους από την αδράνεια». Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, πως μέσα σε μικρό διάστημα αποφασίστηκε η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων σε δύο περιπτώσεις ενώ δρομολογήθηκε η γνωμοδότηση σειρά άλλων υποθέσεων.

Η πρώτη περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων, αφορά στο πρακτορείου Διανομής Τύπου, «Άργος», (ευρύτερων συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη) που διατηρεί το μονοπώλιο στον κλάδο. Η παρέμβαση της Επιτροπής κρίθηκε -καταρχάς- αναγκαία όταν το πρακτορείο προσπάθησε μονομερώς να επιβάλει νέα εμπορική πολιτική, στις εκδοτικές επιχειρήσεις, γεγονός που απειλούσε πολλές από αυτές με «λουκέτο». Η λήψη ασφαλιστικών μέτρων κρίθηκε αναγκαία τον περασμένο Ιούνιο, ενώ παράλληλα ορίστηκαν εμπειρογνώμονες, για να μελετήσουν την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ή και τη βιωσιμότητα της ΑΡΓΟΣ, οι οποίοι και θα παρέδιδαν την έκθεση τους σε μία εβδομάδα. Η γνωμοδότηση αναμενόταν από την Επιτροπή, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» επίσης εξαιρετικά σημαντική περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων, αφορά στην Ελμίν Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group και δραστηριοποιείται στην αγορά παραγωγής και εμπορίας βωξίτη. Αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα της εταιρίας Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων, όταν παρατηρήθηκε αιφνίδια και σημαντική μείωση της προμήθειας της Ελμίν προς την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η μείωση αυτή εκτιμήθηκε πως επιφέρει «περιορισμό στη διάθεση και στον εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα βωξίτη» και συνεπάγεται πιθανό έξοδο προμηθευτών από την αγορά με τέτοιο τρόπο ώστε να πλήττεται ο ανταγωνισμός και φυσικά η τσέπη του καταναλωτή. Επομένως, ήταν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα. Σε περίπτωση, μάλιστα, μη συμμόρφωσης, η Ελμίν θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 8.000 ευρώ ημερησίως. Η συγκεκριμένη απόφαση, πάρθηκε 4 μέρες πριν τη φωτογραφική διάταξη που απομακρύνει την κ. Θάνου από τη θέση της ενώ η απόφαση επί της κύριας υπόθεσης αναμενόταν, αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει, όμως και μία ακόμη γνωμοδότηση, που αναμενόταν τον επόμενο μήνα και ίσως παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αφορά στην πολύκροτη υπόθεση με το «καρτέλ των κατασκευαστικών».

Το πόρισμα που είχε εκδοθεί για την υπόθεση αυτή, όταν ακόμη πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Δημήτρης Κυριτσάκης, είχε χαρακτηριστεί από πολλά μέσα ως σκανδαλώδες. Δημοσιεύματα μέχρι και πριν λίγους μήνες, ανέφεραν πως οι ελληνικές εταιρείες που αποτελούσαν μέρος αυτού του καρτέλ, συμμετείχαν στη λεγόμενη «Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών» ενώ αντίθετα προσφέρθηκε μία ιδιότυπη ασυλία, σε κατασκευαστικούς κολοσσούς του εξωτερικού όπως οι Siemens, Hochtief, Vinci και Alstom(!). Τα δημοσιεύματα, ζητούσαν, μάλιστα, από την κ. Θάνου να παρέμβει και να εξετάσει τους φακέλους και των ξένων εταιρειών.

Το θέμα πάνω στο οποίο αναμενόταν να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή, τον Σεπτέμβριο, ήταν ο αποκλεισμός ή μη από τα δημόσια έργα των εταιρειών που είχαν αποδεχτεί τη διαδικασία διευθέτησης και οι οποίες όπως είπαμε ήταν ελληνικές. Να τονίσουμε εδώ, πως βάση της νομοθεσίας, οι εταιρείες οι οποίες μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έχουν στην συνέχεια τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε προκηρύξεις διαγωνισμών δημοσίων έργων. Επομένως, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα η γνωμοδότηση της Επιτροπής να ήταν προς την κατεύθυνση του μη αποκλεισμού των ελληνικών εταιριών. Αν τα πράγματα εξελίσσονταν έτσι, φανταζόμαστε πως οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί, λογικά, δεν θα έμεναν ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι.

Και κάπου εδώ ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται ποιες υποθέσεις θα καθυστερήσουν, επειδή θα πρέπει να επανεξεταστούν. Ένας καχύποπτος, πάλι, ψάχνει να βρει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η απομάκρυνση.

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This