Βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το Πολυνομοσχέδιο

Must Read

«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επέκριναν τη ΝΔ για τους χειρισμούς της.

Οι βολές ήταν για τη λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ΕΥΠ δήλωσε: «η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία ιδιωτική σεκιούριτι», «ο νόμος λέει ρητά ότι πρέπει ο διοικητής της να έχει πτυχίο ΑΕΙ, θα το δούμε αυτό, λέει επίσης ότι μέχρι δυο οι υποδιοικητές στην ΕΥΠ και η κυβέρνηση διόρισε τρεις».

Για την τοποθέτηση ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Οικονόμου, -«Ανθρώπου της Lamda Development», όπως είπε- για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού, δήλωσε: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει, εσείς φέρατε τροπολογία κατ΄ εντολή προφανώς της εταιρίας, για αλλαγή των όρων δόμησης».

Μιλώντας για προσπάθεια σύνδεσης των αποφυλακίσεων του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και του Φλώρου με τον Ποινικό Κώδικα, για «δήθεν μείωση των μετακλητών, από 4 τους κάνατε 8», το «κόψιμο δήθεν της απόδοσης συντάξεων 24.000 ευρώ» κ.α., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. Αυτό είναι το σχέδιό σας».

«Θεσμική λαθροχειρία το νομοσχέδιο»

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συνιστά μια θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζεται νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει «τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής». «Αυτές οι παρεμβάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχουν ξαναγίνει», προσέθεσε.

Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, και θα το διαπιστώσετε σύντομα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και πολικής δεοντολογίας, επιχειρείτε την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού».

Κίνημα Αλλαγής

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η διαλυτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθείται από τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της ΝΔ», τόνισε η κ.Λιακούλη.

Σε ότι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο είπε: «Το αξίωμα «νόμος και τάξη δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, αυτήν της άκρατης αστυνομοκρατίας, εντός του χώρου του πανεπιστημίου, στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης», κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του τόσο στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνέχειας του κράτους, δηλαδή τη συνέχιση -με άλλους πρωταγωνιστές- της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Έμφαση έδωσε ο κ. Δελής στη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πραγματικός στόχος της ρύθμισης που φέρνει είναι να δοθεί άσυλο για την επιχειρηματική δράση μέσα στα πανεπιστήμια. Το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου θα το υπερασπιστούν οι φοιτητές, το εργατικό, λαϊκό κίνημα μέσα από τον αγώνα του, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην κατάργησή του».

Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμας υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον Κλεισθένη δεν πρέπει «να δημιουργήσουν κρεοντισμούς στους δήμους με δημάρχους, που θα είναι πειθήνια όργανα κομματικών εντολών. Δεν μπορεί να έχεις συγκέντρωση εξουσιών και να καταργείς Δημοτικά Συμβούλια σε αποφάσεις», είπε.

Για το άσυλο, ο κ. Μπούμας σημείωσε ότι τι κόμμα του, δεν λέει να μπαίνει για «ψύλλου πήδημα» η αστυνομία ούτε και να εφαρμοστούν μόνο επιδερμικές ποινές και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον φόβο που επικρατεί έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια από έκνομες ενέργειες.

ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σόφια Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άρθρα από 1 έως 15 του νομοσχεδίου, καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας την πρόσφατη εκφρασμένη βούληση των πολιτών..

«Πρωτάκουστο μεν αλλά υλοποιείται με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αφαιρεί βασικές αρμοδιότητες εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μεταβάλλει αρμοδιότητες εκλεγμένων οργάνων, περιφρονώντας τους πολίτες», ανέφερε η κ. Σακοράφα.

Ακόμα η κ. Σακοράφα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο τονίζοντας ότι αν οι πρυτανικές αρχές είχαν εκτελέσει τα καθήκοντα τους όπως προβλέπει και επιτάσσει ο υπάρχων νόμος, θα είχαν αποτρέψει αυτά τα ακραία φαινόμενα που έδωσαν λαβή στην κυβέρνηση για ακραίες αλλαγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This