Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για το διϋπουργικό νομοσχέδιο με θέμα «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ, ωστόσο το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται κυρίως στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Οι κόντρες μεταξύ των δυο πλευρών έχουν ανάψει για το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω twetter, δείχνοντας αποφασισμένος να σταματήσει την ταλαιπωρία των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας για άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο,ενώ απορρίφθηκαν χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους.
Το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο.