Γιατί ο Τσιάρας δεν υλοποιούσε επί 8 μήνες τη μετάθεση του ανακριτή του «Noor 1»;

Περιέργως ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κωλυσιεργία στην έρευνα κατά του Β. Μαρινάκη…

Must Read

Ύποπτη σιωπή επικρατεί ως προς την είδηση πως επί οκτώ μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, δεν υλοποιούσαν τη μετάθεση του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου που είχε χειριστεί τη δικογραφία που αφορά την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην χρηματοδότηση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα του ανακριτή Ιωάννη Πετρόπουλου να μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όμως του είχε ζητηθεί να ολοκληρώσει την ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση που εκκρεμούσε επί τρία χρόνια και στη συνέχεια θα έπαιρνε το «χαρτί» της μετάθεσης.

Ο κ. Πετρόπουλος ολοκλήρωσε την ανάκριση τον Ιανουάριο του 2021 στέλνοντας τη δικογραφία στο αρχείο με τη διαδικασία των τυπικών κλήσεων.

Από τότε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δεν υλοποιήθηκε η μετάθεση.

Μάλιστα ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό τον περασμένο Ιούνιο και δεύτερο αίτημα του ανακριτή να μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας.

Ούτε αυτό υλοποιήθηκε άμεσα εν αντιθέσει με άλλες μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών.

Αν και ο Άρειος Πάγος είχε στείλει την απόφαση για τη μετάθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα «αόρατο χέρι» μπλόκαρε τη μετάθεση επί οκτώ μήνες.

Είτε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας δεν έστελνε την απόφαση του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για να υπογράψει το ΦΕΚ της μετάθεσης, είτε η μετάθεση «κώλυσε» στο υπουργικό γραφείο.

Αν και το θέμα έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και μία εβδομάδα, δεν υπάρχει καμία απάντηση από τον υπουργό Κ. Τσιάρα.

Ερεύνησε αν ευθύνεται κάποιος υπάλληλος ή ο ίδιος κράτησε τη μετάθεση στο γραφείο του;

Η μετάθεση υλοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, συμπτωματικά όταν ο ανακριτής διαφώνησε με τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ο οποίος είχε ζητήσει να γίνει συμπληρωματική ανάκριση για την τυχόν εμπλοκή του Β. Μαρινάκη στην υπόθεση του «Noor 1».

Η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το οποίο θα αποφανθεί επί της διαφωνίας και αν θα γίνει περαιτέρω ανάκριση σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή και συνεργατών του.

Νέα κωλυσιεργία 3,5 χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων…

Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε στείλει τη μετάθεση στον κ. Πετρόπουλο και είχε αναλάβει νέος ανακριτής.

Τότε δεν θα μπορούσε ο νέος ανακριτής να διαφωνήσει αφού δεν είχε χειριστεί την υπόθεση. Θα υλοποιούσε την εντολή του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού για σειρά ανακριτικών πράξεων.

Πολιτικό ζήτημα

Εκτός από την ουσία της υπόθεσης τίθεται και πολιτικό ζήτημα.

Γιατί επί οκτώ μήνες το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εκτελούσε μετάθεση δικαστικού λειτουργού που είχε αποφασίσει ο Άρειος Πάγος;

Υπάρχει προηγούμενο ή συνέβη μόνο στην περίπτωση του ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση του «Noor 1»;

Γιατί σημειώθηκε το «μπλόκο» της εκτελεστικής εξουσίας (υπουργείο Δικαιοσύνης) στην απόφαση της δικαστικής εξουσίας (ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου);

Σιωπή από το ΣΥΡΙΖΑ

Το χειρότερο είναι πως παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έχει δημοσιοποιηθεί μόνο από μερίδα των μέσων ενημέρωσης, η αξιωματική αντιπολίτευση σιωπά.

Γιατί δεν αντιδρά ο αρμόδιος επί του υπουργείου Δικαιοσύνης Τομεάρχης βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος;

Γιατί δεν θέτει ερώτηση στη Βουλή για την επί οκτώ μήνες καθυστερημένη μετάθεση του δικαστικού λειτουργού; Να ζητήσει στοιχεία για να διαπιστωθεί αν κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας ή προσωπικά ο υπουργός «μπλόκαραν» τη μετάθεση.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση του «Noor 1» και της τυχόν εμπλοκής του Β. Μαρινάκη που τυγχάνει ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, είχε αναδειχθεί ακόμα και μέσα στη Βουλή.

Τώρα καμία αντίδραση, ούτε από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ο οποίος (συμπτωματικά άραγε) ήταν ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που έδωσε συνέντευξη στο νέο Mega επί ιδιοκτησίας Μαρινάκη…

Στο βωμό της εξουσίας και των καλών σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης, θυσιάζεται ακόμα και η διάκριση των εξουσιών;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This