Τρίτη 11/5/2021

ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Σχεδιάζουν νέο πυρηνικό σταθμό στα σύνορά μας!

Ο εφιάλτης στα σύνορά μας επιστρέφει. Ο λόγος για την υλοποίηση των σχεδίων που εδώ και καιρό είχε παγώσει η Βουλγαρία και τώρα επανέρχονται και αφορούν την δημιουργία νέου πυρηνικού σταθμού στο «Μπέλενε».

Μια περιοχή που είναι πολύ κοντά με τον πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι που το 2012 είχε σκορπίσει τον τρόμο όταν είχε σημειωθεί βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα διεύθυνσης του στροβιλοκινητήρα της ενεργειακής μονάδας με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα!

Το μίνι πυρηνικό ατύχημα σε συνδυασμό με τα όσα είχαν συμβεί στο Τσερνόμπιλ, είχαν δημιουργήσει τεράστιο φόβο στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ σε μια περίοδο που διαπιστώνετε έξαρση των σεισμών, υπάρχουν ερωτηματικά για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια όχι και τόσο απίθανη σεισμική δόνηση που θα επηρεάσει την λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων.

Να σημειώσουμε ότι τα κέρδη για την υλοποίηση του έργου είναι τέτοια που ήδη  πέντε ενεργειακούς κολοσσοί ενδιαφέρονται να αναλάβουν την κατασκευή του.  Οι εταιρείες αυτές είναι η κινεζική «China National Nuclear Corporation», η γαλλική «Framatome», η αμερικανική «General Electric», η κορεατική «Korea Hydro and Nuclear Power» και η ρωσική «Rosatom», η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού στην Τουρκία. Τη λίστα συμπληρώνουν άλλες δύο εταιρίες βουλγαρικών συμφερόντων, ενώ ενδιαφέρον να συμμετάσχουν εκδήλωσαν και τα Σκόπια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, (που βέβαια δεν είναι καινούριος αλλά κουβαλά πολλά χρόνια στηνπλάτη του)  η πυρηνική μονάδα στο Μπέλενε, υπολογίζεται ότι θα παράγει 2.000 μεγαβάτ και εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν πριν λίγες μέρες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χωρίς οι δυο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία καθώς στο παιχνίδι μπήκαν και οι Αμερικανοί!Από τη μεριά της η  υπουργός Ενέργειας  κ. Πέτκοβα παρουσίασε το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» ως λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

«Πιστεύουμε ότι το έργο θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης», επισήμανε η κ. Πέτκοβα.

Το ερώτημα είναι αν οι όμορες χώρες, όπως η Ελλάδα έχουν ερωτηθεί για τα σχέδια της Βουλγαρίας, καθώς το όποιο ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρεάσει καθοριστικά τη γειτονιά μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ