ΠΑΣΟΚ: Η Πομπηία είναι… εδώ

Must Read

Αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή κρίση της πολιτικής του ύπαρξης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ -κατ’ επέκταση ΚΙΝ.ΑΛ. – δυο μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση . Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ανέδειξε το Κίνημα Αλλαγής ως τη τρίτη πολιτική δύναμη, αυτό όμως κάθε άλλο παρά ικανοποίηση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κινήματος, που πλέον φαίνεται να είναι  μοιρασμένο σε τέσσερα κομμάτια.
  • Από τον Αντώνη Αντωνιάδη
Το αποτέλεσμα αυτής της διάσπασης είναι επόμενο να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ασφυκτικής εσωστρέφειας. Η  αντιπολιτευτική εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω είναι τουλάχιστον θολή. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ηγετικού πυρήνα, το πολιτικό στίγμα δεν είναι ξεκάθαρο. Η κριτική που ασκείται ένθεν κακείθεν  κάνει λόγο για  πολιτική τήρησης  ισορροπιών που δεν επιτρέπει στο ΚΙΝΑΛ να αρθρώσει ισχυρό και κρυστάλλινο αντιπολιτευτικό λόγο. Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό απορρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από την Χαρ. Τρικούπη.
Έμπειρα στελέχη του κόμματος που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και σκεπτικισμό τα πρόσφατα πολιτικά δρώμενα αποδίδουν  τα αίτια αυτής της κριτικής, κατ΄αρχάς στην απουσία προβολής της πολιτικής δραστηριότητας από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, ως κύρια αιτία για το ότι το ΚΙΝΑΛ έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχει μπει για τα καλά μέσα “στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού που έχει αναδυθεί” όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές, θεωρούν ότι  η αντιπαλότητα ανάμεσα  στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού χάρτη, αποσκοπεί στην εξαέρωση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Το σχέδιο αυτό, όπως ισχυρίζονται μπήκε σε εφαρμογή επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου με “δόλωμα” την εξουσία  και ένα “ιδεολογικό περίβλημα” που προσέγγιζε τον προοδευτικό  χώρο, κατάφερε και απορρόφησε ένα μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο δρόμο “πάτησε” και η ΝΔ τοποθετώντας σε καίρια πόστα, κορυφαία ή προβεβλημένα στελέχη που “ανδρώθηκαν” πολιτικά  σε αυτόν τον χώρο. Αυτό είναι κατά τη γνώμη τους το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κίνημα και το ερωτηματικό που προκύπτει -προς το παρόν χωρίς απάντηση – είναι εάν υπάρχουν τα πολιτικά αποθέματα για να αντέξουν την πολιορκία.
Μέσα σε αυτή την πολιτική αντάρα ξεπήδησαν και οι φωνές αμφισβήτησης προς την ηγεσία. Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου τις προηγούμενες μέρες  ζήτησαν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και εμμέσως αλλαγή ηγεσίας. Η Φώφη Γεννήματα δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω και μάλιστα πέταξε το γάντι. Ξέκοψε μάλιστα και το ενδεχόμενο επιστροφής στα “ιερά και τα όσια”: “Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το κίνημα αλλαγής και πρωταγωνιστεί στην καθιέρωση και στην άνοδο του καινούργιου. Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ”.
Ωστόσο πέρα από τις προβλεπόμενες -δημόσιες ή με “κύκλους”- απαντήσεις στο ίδιο ύφος, τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη αποφεύγουν την προσωπική αντιπαράθεση με τα δυο στελέχη. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν αναφέρονται κατ΄ιδίαν  στον κ. Γερουλάνο, το κάνουν με το μικρό του όνομα “ Ο Παύλος τα έλεγε αυτά εδώ και τρία χρόνια…”
Πάντως, μπροστά στην αντιμετώπιση της εσωστρέφειας  τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο. Έτσι οι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ σημείωναν – χωρίς να αναφέρουν το όνομα του κ. Γερουλάνου  ότι «Οι προσωπικές φιλοδοξίες κανενός δεν είναι πάνω από τις διαδικασίες της δημοκρατικής παράταξης, που οφείλουν να σέβονται όλοι. Όσοι καλλιεργούν την εσωστρέφεια, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην παράταξη και εκτίθενται προσωπικά».
Όσον αφορά στον Νίκο Παπανδρέου επισημαίνουν την εκτίμηση ότι πρόκειται περισσότερο για προσωπική του θέση και δεν έχει να κάνει με ενδεχόμενες προθέσεις του  αδερφού του. Και εδώ όμως οι απαντήσεις έχουν το δικό τους νόημα: Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του: ««Κανείς δεν είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από κανέναν. Το 2017 έγινε μια διαδικασία βάσης, όχι ένωσης κομμάτων. 212.000 πολίτες ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής με την προοπτική να προχωρήσουμε μπροστά, με βασικό κορμό και πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τις αρχές και τις αξίες του. Σε αυτό το αίτημα πρέπει να ανταποκριθούμε σήμερα, και το αίτημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό».
Το μεγάλο “μπρα ντε φερ” θα γίνει στο επικείμενο συνέδριο. Μέχρι τότε  είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ακόμη πολλά επεισόδια. Σήμερα  πάντως μιλώντας στο “Καρφί” η Φώφη Γεννήματα  αποκαλύπτει τις προθέσεις της και στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις  “Γεμίζω τις μπαταρίες. Είναι οι πιο ευχάριστες στιγμές σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή.   Μια διαδρομή με παγίδες και ενέδρες από εχθρούς αλλά και φίλους…Όμως να είναι σίγουροι όλοι, ότι ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής, θα είναι μακρύς.Και κάθε μέρα που περνά θα είμαστε πιο δυνατοί , το αυθεντικό αποκούμπι της κοινωνίας. Τέλος τα υποκατάστατα!Με σεβασμό στην ιστορία και το βλέμμα στο μέλλον.” 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This