Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρόεδρο – Στις 22.00 τα πρώτα αποτελέσματα

Όλη η εκλογική διαδικασία - Ποιοι υποψήφιοι ψήφισαν

Must Read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Σήμερα, Κυριακή 5/12, στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζουν απόδημοι Έλληνες.

Σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι:

  • είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ
  • όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα

Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.

  • μπορούν να ψηφίσουν και 17ρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους

Οι αρμόδιοι χειριστές θα αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.

Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεώτεροι , π.χ 16ρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Μεταμόρφωση, ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ταύρο, ο Χάρης Καστανίδης στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα οι Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Λοβέρδος: «Να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά»

Πρώτος υποψήφιος που πήγε να ψηφίσει λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των καλπών ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε λίγο μετά τις 8 στο Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης προκειμένου να ψηφίσει. Ο ίδιος κάνοντας το σήμα της νίκης έβαλε τον κλειστό φάκελο στην κάλπη, ενώ στη συνέχεια δήλωσε.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε την Δημοκρατική Παράταξη ψηλά. Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο και τους καλώ να συμμετάσχουν στη δημοκρατική μας γιορτή. Είναι η ώρα να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά» δήλωσε με νόημα ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ανδρουλάκης: «Ζητώ καθαρή εντολή για ανανέωση»

Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης ψήφισε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε, «καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας, η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, συνέπειας, ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Χρηστίδης: «Να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ψήφισε λίγο πριν τις 9, στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Χρηστίδης έφτασε στην κάλπη μαζί με την κόρη και τη σύζυγό του και μάλιστα έριξε τον φάκελο με την βοήθεια της μικρής.

«Είναι μια ημέρα δημοκρατίας, είναι μια μέρα που ο ήλιος λάμπει, είναι μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε την Φώφη Γεννηματά χωρίς την οποία δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, χωρίς τη δουλειά της, χωρίς την τόλμη της όλα τα προηγούμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Παπανδρέου: «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος»

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς ψήφισε γύρω στις 11 το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη και δήλωσε πως «είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα».

«Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θα ψηφίσουν

  • όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο
  • να τηρούνται οι αποστάσεις
  • να αποφεύγεται ο συνωστισμός
  • μέχρι να ψηφίσει ο κόσμος θα βρίσκεται αναγκαστικά στον υπαίθριο χώρο

Οι Απόδημοι σε Αμερική, Ευρώπη, Αγγλία και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν όσοι Έλληνες πολίτες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο . Οι πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού: 

Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00

Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

Διαβάστε ακόμα:

Με γραπτή του δήλωση ο Κεγκέρογλου στηρίζει Παπανδρέου για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This