Με τη φράση «εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε να δείξει στη ΔΕΘ ότι δεν θα πολώσει άσκοπα το πολιτικό κλίμα ζητώντας εκλογές από την επομένη των εκλογών. Παράλληλα δήλωσε ότι «είμαι εδώ» για να ελεγχθεί για το σκάνδαλο Novartis και εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις για την γραμμή που θα ακολουθήσει.
Η ΝΔ επιδοτεί το μονοπώλιο διανομής τύπου!
Για άλλη μία φορά ο Αλ Τσίπρας φωτογράφισε την «επιρροή» του Β,. Μαρινάκη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι τίθενται θέματα Δημοκρατίας και πλουραλισμού. «Ο αναπτυξιακός νόμος πέρα από το ότι δείχνει ότι στο μοντέλο της ΝΔ οι εργαζόμενοι θα είναι στη γωνία, έχει επιδοτήσεις σε κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί. Θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς.
Θα επιδοτούμε τα ντελίβερι, τα κούριερ, την εξορυκτική δραστηριότητα. Βεβαίως να μην ξεχάσουμε ότι θα επιδοτήσουμε το μοναδικό πρακτορείο, το μονοπώλιο, στην διακίνηση του τύπου. Εδώ όμως όλοι έχουμε ονόματα και διευθύνσεις. Εδώ όλοι καταλαβαινόμαστε και καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτά. Τα ζήσαμε όλα αυτά την εποχή των κουμπάρων και των κολλητών που μας οδήγησε στην κρίση του 2009», τόνισε.
Και αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Δημοκρατία» υπογράμμισε ότι «οι μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο της διανομής του Τύπου δίνουν απαντήσεις στη σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γυρίζουμε στην κανονικότητα. Διότι κανονικότητα είναι αυτοί που έδιναν επικοινωνία σε όλη την προηγούμενη περίοδο ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν»…
«Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούσθηκε αψηφώντας το πολιτικό κόστος με το μηντιακό κατεστημένο, που υπήρξε ο πυρήνας της διαπλοκής, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την Δημοκρατία στον τόπο.
Το αν υπάρχει πλουραλισμός, αν ακούγονται όλες οι απόψεις, αν τα ΜΜΕ κρατούν τα προσχήματα είναι θέμα Δημοκρατίας. Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής όσο είμαστε κυβέρνηση. καταφέραμε όμως κάτι σημαντικό. Πλήρωσαν για τις άδειές τους και πλήρωσαν πάνω από 150 εκατ. φόρο για τις διαφημίσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειρωνείες Τσίπρα για Bαρουφάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύτηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη και για πρώτη φορά απαξίωσε το βιβλίο του «Ενήλικες στο Δωμάτιο».
«Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο του γνωρίζουν ότι «ένα 30% είναι πραγματικά γεγονότα, ένα 30% είναι η δική του στρεβλή προσέγγιση και άλλο 30% είναι μυθοπλασία», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ειρωνεύθηκε την απαξίωσε την δήλωση Βαρουφάκη ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς πρόσωπό του λέγοντας: «δεν ήξερα ότι οι υπουργοί άρουν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό. Αυτό είναι κάτι που θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου γιατί κάποια στιγμή μπορεί να ξαναβρεθώ στη θέση του πρωθυπουργού και να πρέπει να έχω την εμπιστοσύνη των υπουργών μου».
Αντίθετα ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με σεβασμό για τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. «Την ταινία θα την δω. Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα είναι μία καλή ταινία όπως οι περισσότερες του μεγάλου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά», είπε.
Όχι «κασσανδρική» αντιπολίτευση
Για το είδος της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «θα ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» και πρόσθεσε: «δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται από εμάς να ακούσετε καταστροφολογία τις κασσανδρικές προβλέψεις ή τα ψεύδη – διότι ήταν συνειδητά ψεύδη αυτά που έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης που ήξερε ότι ήταν ψέματα».
«Ο Πρόεδρος δεν είναι κομματάρχης της κυβέρνησης»
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «το Σύνταγμα πρέπει να απαιτεί και αν χρειάζεται να «εκβιάζει» τη συναίνεση». «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα», τόνισε και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση».
Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την δέσμευσή του να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», ανέφερε.
Novartis: Θα έχει προβλήματα ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε πολλές φορές για την Novartis. «Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε και δήλωσε: «προκαλώ τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική Επιτροπή, Προκαταρκτική Επιτροπή, Ειδικά Δικαστήρια, ότι του ταιριάζει. Ότι του ταιριάζει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης. «Διαβάζω τα editorial δύο μεγάλων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων όπου η μία παροτρύνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και τον ρεβανσισμό και η άλλη να του συστήνει να μην το κάνει γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Θα έχει μεγάλα προβλήματα με το θέμα αυτό. Του εύχομαι καλά ξεμπερδέματα και να του πω ότι είμαι εδώ. Είμαστε εδώ, όπως λέει και το σύνθημα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Πορεύεται χωρίς πυξίδα
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο: «ότι ο Κ. Μητσοτάκης πορεύεται «χωρίς πυξίδα» και «ξαναγυρνά στο δόγμα της αδράνειας και της σιωπής». Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο ότου πως όταν ρωτήθηκε αν η εθνική γραμμή συνίσταται στο «θα μας σώσει το ιππικό»/ «Το ιππικό στη θάλασσα ξέρετε δεν είναι πολύ αποτελεσματικό», είπε.
Ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων και σημείωσε ότι «δεν βλέπω τη νέα κυβέρνηση να ζητά την επιβολή κυρώσεων που αποφασίσθηκαν από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.».
Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στις θέσεις του για το Μακεδονικό και υποστήριξε και την συμφωνία των Πρεσπών και τον Ν. Κοτζιά στον οποίο αναγνώρισε σημαντική συμβολή στην επίτευξη της συμφωνίας. Αντίθετα για τον Κ. Μητσοτάκη είπε ότι «είναι ο μέγας λαϊκιστής και δημιούργησε τον διχασμό και το μίσος ενώ δεν το πίστευε».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε και το κεφάλαιο με τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «από την στάση του στο Μακεδονικό ο πρ. υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε στον πολιτικό χάρτη και δεν ανήκει στην προοδευτική παράταξη».