Τι οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη, Τραμπ – Γιατί κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο

Must Read

Μια παράξενη συγκυρία οδήγησε σε ακύρωση τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ, ενώ το αν θα γίνει άλλη συνάντηση και πότε θα κριθεί από τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Αμερικής βρέθηκε χθες αντιμέτωπος με αίτημα των Δημοκρατικών για  καθαίρεσή του, αφού τον κατηγορούν ότι επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η κατηγορία επί της ουσίας είναι προδοσία με κατάχρηση εξουσίας, με σκοπό από πλευράς Τραμπ να ζημιώσει τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Της προγραμματισμένης συνάντησης είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ότι ξεκινά μια επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου με το ερώτημα της παραπομπής. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε με νόημα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει.

Οι εσωτερικές εξελίξεις στην Αμερική οδήγησαν και στις αλλαγές του προγράμματος του Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τον παρενοχλούν.

Επίσης, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «ανοησίες» και «κυνήγι μαγισσών» σε μια προσπάθεια των Δημοκρατικών να τον ρίξουν από την Προεδρία, πριν τις εκλογές του 2020.

«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολύ δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίμως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών» έγραψε ο Τραμπ στο twitter και αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να το πιστέψετε;».

Πώς φτάσαμε στο αίτημα παραπομπής

Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και αρκετά εκατομμύρια δολάρια βοήθειας προς τη σλαβόφωνη χώρα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, Μάικλ Άτκινσον, ανέφερε πως του κατατέθηκε καταγγελία από «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος (μέλος μιας υπηρεσίας πληροφοριών), την οποία έκρινε «ανησυχητική», τόσο ώστε να ενημερώσει το Κονγκρέσο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Μάλιστα, είπε ότι το περιεχόμενο της καταγγελίας συνιστά «σοβαρό ή κατάφωρο πρόβλημα, με κατάχρηση ή παραβίαση του νόμου».

Έχοντας αυτή την πληροφορία, ο αμερικανικός Τύπος άρχισε να διερευνά την περίπτωση του μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Όπως προέκυψε, εκείνος ανησυχούσε για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Λίγες μέρες πριν την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή για πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αναιρέθηκε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή έκανε τους Δημοκρατικούς να υποπτεύονται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας, για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια, για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία…

Ούτως η άλλως, η αριστερή πτέρυγα του Κογκρέσου επί μήνες ζητούσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για την φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι νέες κατηγορίες ήρθαν ως… βούτυρο στο ψωμί των δημοκρατικών. Έτσι, αργά χθες το βράδυ, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Τι απαντά ο Τραμπ στις κατηγορίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι» και ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις». Μάλιστα, έχει αποκαλύψει ότι ο πολιτικός του αντίπαλος ζήτησε την απόλυση του Ουκρανού εισαγγελέα, Βίκτορ Τσόκιν, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του! Ο Χάντερ Μπάιντεν, που είναι δικηγόρος, αλλά και επενδυτής, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χ. Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This