Σάββατο 19/6/2021

Αλέξης και Ζόραν έμπλεξαν τον… Καζατζάκη στις «τρέλες» τους

«Είχαμε αρκετή τρέλα εγώ και ο Ζόραν» ομολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, από τον Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ήταν υπαρκτό πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε και πέθανε στα Σκόπια, όπου και ετάφη. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «σύμφωνα με τον ήρωα του Καζαντζάκη η ελευθερία χρειάζεται και λίγη τρέλα, για να μπορέσεις τελικά να κόψεις το σχοινί που σε δένει».

Και πρόσθεσε: «δεν ξέρω αν εγώ και ο Ζόραν είχαμε αρκετή τρέλα για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα της συμφωνίας, πάντως σίγουρα δεν δεχόμαστε ότι ο σεβασμός μας στην ιστορία, σημαίνει ότι οι χώρες μας πρέπει να παραμένουν δεμένες στο παρελθόν, φυλακισμένες στο παρελθόν».

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα Σκόπια να τηρήσουν την συμφωνία σε 3 ζητήματα:

  • τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα
  • τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή
  • την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας μίλησε θετικά αναφορικά με την συμφωνία για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία υπογράφηκε χθες. «Είναι ένα σημαντικό βήμα εγκαθίδρυσης μιας νέας και ουσιαστικής εμπιστοσύνης» είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ