Βρυξέλλες: Αντιμέτωπη ακόμη και με 10ετή φυλάκιση η Καϊλή, εάν κριθεί ένοχη – Χρηματική η ποινή της Σπυράκη

«Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας», σημειώνει δικηγόρος που ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο

Must Read

Μια απορία που, λογικά, βρίσκεται στα στόματα πολλών από μας, επιχείρησε να λύσει δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο, διευκρινίζοντας με ποιες ποινές θα βρεθούν αντιμέτωπες η Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη, στην περίπτωση που κριθούν ένοχες για τα όσα κατηγορούνται.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, το όνομα της οποίας εμπλέκεται στο πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, ο γνωστός δικηγόρος Ορέστης Ομράν τόνισε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 πως, «το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός Ποινικός Κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες μέχρι και 10 έτη». Όσον αφορά, εξάλλου, στο εάν αποτελεί ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο σύντροφός της φέρεται να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη, δήλωσε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Σε ερώτηση δε για το αν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι και αν παίζει ρόλο στην απόφαση της δικαιοσύνης το γεγονός πως είναι μητέρα ενός ανήλικου, ανέφερε ότι «οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι πρώτον, η διαπίστωση ότι δεν συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας την εκδίκαση της υποθέσεως του να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό που θα οδηγήσει στην αθώωσή του».

«Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι, ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της», κατέληξε ο δικηγόρος.

Αναφορικά, τώρα, με τη Μαρία Σπυράκη, η οποία κατηγορείται για απάτη, ο δικηγόρος τόνισε πως «η κα Σπυράκη φαίνεται πως ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για ατασθαλίες στις δηλώσεις των εξόδων ευρωβουλευτών της. Αν καταλαβαίνω σωστά, κάποιος βοηθός της διέμενε στην Ελλάδα, ενώ πληρωνόταν από την ευρωβουλή».

«Οι ποινές που προβλέπονται από τον OLAF είναι χρηματικές και αν διαγνωσθεί ότι προκύπτει ζήτημα ποινικής μεταχείρισης, τότε, προφανώς, μπορεί να ειδοποιηθεί αρμόδιος εισαγγελέας για τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο Ορέστης Ομράν.




«La Repubblica»: Οι Βέλγοι δικαστές πιστεύουν ότι η Καϊλή γνώριζε τις δοσοληψίες του Τζιόρτζι

Την ίδια ώρα, νέες αποκαλύψεις για το Qatargate έκανε ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση χρηματισμού και διαφθοράς, που ταλανίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ο Φοσκίνι εξήγησε ότι η σύλληψη της Εύας Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό πλάνο των Βέλγων εισαγγελέων, όταν όμως βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι της, δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Παράλληλα, τόνισε ότι οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι η έμπειρη Ελληνίδα (πρώην) ευρωβουλευτής και  αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της και ότι ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν μπλεγμένος σε έναν «τζόγο διαφθοράς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος σχολίασε, επίσης, επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, ότι ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη βελγική Δικαιοσύνη, δίνοντας ονόματα και στοιχεία, προκειμένου να πετύχει συμβιβασμό, όσον αφορά στην ποινή του. Θα πρέπει, ωστόσο, να δείξει ακόμα μεγαλύτερη διάθεση να συνδράμει την έρευνα των βελγικών Αρχών, προσέθεσε.

Ο ρεπόρτερ της «La Repubblica» ανέδειξε και ένα σημείο της υπόθεσης, το οποίο ο ίδιος θεωρεί χαρακτηριστικό, μολονότι αποτελεί μία πτυχή που δεν έχει «φωτιστεί» τόσο πολύ. Όπως είπε, στις 8 Δεκεμβρίου, μία μολις ημέρα πριν από την επιχείρηση-αστραπή της βελγικής αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο χρηματισμού βρίσκονταν μαζί σε πάρτι που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ, γεγονός που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φοσκίνι, φανερώνει την «ασυδοσία» τους.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This