Έξαλλοι με τον Παναγιωτόπουλο οι στρατιωτικοί!

«Το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα που είχαμε αναδείξει», τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους

Must Read

Οι Ελληνες στρατιωτικοί περίμεναν επί τριάμισι χρόνια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μέριμνα προσωπικού, που θα έδινε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που έχουν θέσει σε γνώση όλων των υπευθύνων. Τελικά αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός, γιατί, όπως λένε, το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Την αρνητική κριτική του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των στρατιωτικών συνδικαλιστών αντιμετώπισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μέριμνα προσωπικού, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αποτελεί απόπειρα περιορισμένης παρέμβασης.

«Εγώ δεν έβαλα ψηλά τον πήχη και όποτε μίλησα δημόσια για το νομοσχέδιο για το προσωπικό είπα ότι κάποια προβλήματα πρόκειται να έρθουμε και να τα επιλύσουμε με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν είπα ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα σχετικά με τη βαθμολογική εξέλιξη, προαγωγές, σταδιοδρομίες κ.λπ. για τις Ενοπλες Δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Δημήτρης Ρώτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ)

Κατά τον Δημήτρη Ρώτα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), που εξέφρασε τις θέσεις της ομοσπονδίας σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «έπειτα από 3,5 χρόνια αναμονής για την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που θα επίλυε τα χρόνια προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας, είδαμε τελικά ένα νομοσχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει σχεδόν τίποτα από τα ζητήματα που έχει αναδείξει η ομοσπονδία μας και απασχολούν το σύνολο των συναδέλφων μας».

Σειρά προβλημάτων

Κατά την ΠΟΜΕΝΣ, το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Η αποστρατεία των στελεχών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ. (Επαγγελματίας Οπλίτης) λόγω κατάληψης ηλικιακών ορίων. Ειδικά για όσους κατατάχθηκαν μετά το 26ο έτος της ηλικίας τους και απολύονται βάσει ορίων ηλικίας στα 50 τους, βρίσκονται με μόνο 24 χρόνια εργασίας, όταν χρειάζονται 40 έτη ή να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους για να λάβουν την πλήρη κατώτερη σύνταξη. Ας σημειωθεί ότι έχει νομοθετηθεί για τους ανώτατους αξιωματικούς η δυνατότητα παραμονής τους έως το 67ο έτος της ηλικίας τους. Δυστυχώς δεν προβλέπεται η παραμονή των στελεχών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ. στην ενεργό υπηρεσία, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Η διοικητική αποκατάσταση αξιωματικών εξ Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ειδικών καταστάσεων που ενώ έχουν δικαιωθεί δικαστικά, τα Γενικά Επιτελεία δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται με οικονομικό στραγγαλισμό επειδή είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν.
  • Η αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν. 3883/2010, για τις σειρές 1994 και εντεύθεν.
  • Η άρση της αδικίας της μισθολογικής κατάταξης των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών σε σχέση με τους σπουδαστές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» αναμένεται να εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Από την αντιπολίτευση χαρακτηρίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, καθώς δεν επιλύει πολλά θέματα που σε διαχρονική βάση απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί στα στελέχη.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης, η συντριπτική πλειοψηφία των 11.245 ατόμων που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση το χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο». Ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος σημείωσε το περιορισμένο αποτύπωμα του νομοσχεδίου. «Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν στο μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This