Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Tι κέρδισε η Ελλάδα από το ταξίδι του Μητσοτάκη στην Κίνα

Ικανοποιημένο δείχνει το περιβάλλον του πρωθυπουργού από την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κίνα. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σαγκάη έχοντας ως προτεραιότητα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας και να πείσει Κινέζους επενδυτές ότι τώρα είναι η ώρα να δουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στην Κίνα: «Είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις. Προτιμήστε το λιμάνι του Πειραιά!» (video)

Ανοίγουν παραρτήματα κινεζικών τραπεζών στην Αθήνα

Και μόνο το γεγονός ότι δύο πολύ μεγάλες κινεζικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα θα αρκούσε για να μιλήσει κανείς για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Η Bank of China ανοίγει το δικό της μέσα στο Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει το παράδειγμα η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμο, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα (ICBC), με τον πρόεδρο της οποίας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Σαγκάη λίγες ώρες πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ελληνικά προϊόντα στην ALIBABA

Ο στόχος επετεύχθη και μετά το διάλογο του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας πλατφόρμας στον κόσμο, ALIBABA. Η κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα με το πελατολόγιο των 700 εκατομμυρίων πελατών θα εντάξει και ελληνικά προϊόντα στις πωλήσεις της ενώ θα προσελκύει ακόμα περισσότερους Κινέζους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Απευθείας αεροπορικά δρομολόγια Αθήνα – Πεκίνο

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα απευθείας δρομολόγια της Air China στη γραμμή «Αθήνα-Πεκίνο», καθώς από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας και με τη Σαγκάη με δρομολόγιο της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Juneyao.

Ναυτιλία

Εξαιρετικής σημασίας ήταν η επίσκεψή του στην Cosco. Στα γραφεία της εταιρείας από κοινού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο έθεσαν το στόχο να κάνουν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Ειδικότερα για τη ναυτιλία ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι, την τελευταία 15ετία, 1.000 ελληνόκτητα πλοία κατασκευάστηκαν στην Κίνα επισημαίνοντας ότι αν αυτά μπορούσαν να εξοπλιστούν με ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό, θα ήταν κάτι επωφελές και για τις δύο χώρες.

Τηλεπικοινωνίες

Στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός είχε επαφές με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ αλλά και με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.

Ελληνική Οικονομία

Όσο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αναφέρθηκε επανειλημμένα στα αρνητικά επιτόκια των ελληνικών γραμματίων, στην άνοδο του χρηματιστηρίου, τη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης στην Κίνα: Στόχος μας να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο της Ευρώπης!

Εκτίμησε ότι το 2020 θα έχουμε ανάπτυξη 3% και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, το κλίμα ήταν άριστο κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε λίγες ημέρες και στην Αθήνα όπου οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες.

Όσο για αυτή καθαυτή την Διεθνή Έκθεση στη Σαγκάη, ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι, ενώ αντίστοιχα διπλάσια ήταν και η παρουσία ελληνικών εκθεμάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ