Σχέδιο για να μπουν Σκόπια και Αλβανία στην Ευρώπη από το… παράθυρο

Must Read

«Παράθυρο» για να βάλουν τα Σκόπια και την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μη χάσει η… Βενετιά βελόνι, αναζητούν οι Ευρωπαίοι, και από κοντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπρώχνει, δυστυχώς, το άρμα υπονόμευσης των εθνικών μας συμφερόντων.

Μετά το γαλλικό βέτο ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη -με προεξάρχουσα τη Γερμανία, που έφτιαξε και επέβαλε την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών– ένας παρασκηνιακός «πόλεμος» και έντονες διεργασίες με σκοπό να διασωθεί ο Ζόραν Ζάεφ και να μη χάσει η χώρα του το ευρωπαϊκό τρένο. Μεθοδεύεται ένα μοντέλο-λάστιχο, βάσει του οποίου θα μπορούν Σκόπια και Αλβανία να λάβουν το εισιτήριο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και μια υποσχετική για την ευτυχή ολοκλήρωσή τους.

Μάλιστα, το Παρίσι φέρεται ότι έστειλε σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανεπίσημο έγγραφο (non paper), όπου αναφέρει ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης μέσω μιας νέας, σταδιακής μεθοδολογίας, η οποία προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε μια διαδικασία επτά βημάτων.

Δείτε επίσης: Στον «Προκρούστη» της Ευρώπης, Σκόπια και Αλβανία! Ποιοι αντιδρούν στην πιθανότητα ένταξης 

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συζητήσουν σε πρώτη φάση σήμερα την πρόταση της Γαλλίας στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε τυχόν αλλαγές (από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης). Μόνο εφόσον περάσουν, η Κομισιόν θα μπορέσει να τις υλοποιήσει μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση, στις αρχές Δεκεμβρίου, και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα συζήτησης και το Σκοπιανό. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουν ημερομηνία Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, αλλά δεν κάνουμε χάρες» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, ξεχνώντας ωστόσο την υποχρέωση τήρησης και αυτής ακόμη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This