Διονύσης Χατζηδάκης: «Ο Κυριάκος έχει μόνο ένα κουσούρι… δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του!»

Must Read

«Νίκησα τον χάρο», λέει ευτυχισμένος ο επί 17 χρόνια δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και νυν βουλευτής της Ν.Δ., Διονύσης Χατζηδάκης.

  • Συνέντευξη στην εφημερίδα «Espresso»

Μόλις προχθές έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο από τη γέννησή του, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ίδιος, καθώς πέρυσι τέτοιες μέρες έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του, άρρωστος στο νοσοκομείο.

Βγήκε τελικά νικητής από τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, αλλά και εξελέγη και βουλευτής στον νότιο τομέα.

Προτιμά, φυσικά, τον τίτλο του δημάρχου από αυτόν του βουλευτή, καθώς «ο βουλευτής λέει πολλά και κάνει λίγα», όπως διατείνεται εκείνος.

Ο Διονύσης Χατζηδάκης, κυβερνήτης πολεμικών πλοίων, «πρύτανης» της Αυτοδιοίκησης, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεινός τενίστας, αλλά και καπνιστής, καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο ένα μείον!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Ο Κυριάκος έχει ένα κουσούρι. Δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του», δηλώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι για τον ίδιο «το τσιγάρο είναι μια συντροφιά στη μοναξιά της σκέψης μου».

Παραδέχεται ότι το έτερο θέμα της επικαιρότητας, το μεταναστευτικό, «είναι επικίνδυνο τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα».

Επιπλέον, είναι σίγουρος ότι τον Ιανουάριο θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, εκεί όπου, σε λίγα χρόνια, θα μπορεί να βολτάρει με την εγγονή του, τη Διονυσία. Μάλιστα, όταν στο προνήπιο όπου πηγαίνει η πεντάχρονη εγγονή Χατζηδάκη ζητούν από τα παιδιά να ψηφίσουν για ένα θέμα, εκείνη απαντά «εγώ ψηφίζω μόνο τον παππού μου»!

  • Εχετε άποψη για το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με το Μεταναστευτικό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη γνώση και τη θέληση για να προχωρήσει σε πολιτικές λύσης αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος. Βεβαίως, το θέμα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή του. Από τη μία, έχουμε συνεχόμενη αύξηση ροών, πλέον των 500 ατόμων ημερησίως κατά μέσο όρο, που εισέρχονται ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Από την άλλη, υπάρχει δυσθυμία από την Ε.Ε. στο να εφαρμόσει επαρκώς τις πολιτικές αλληλεγγύης που ορίζονται από τις καταστατικές αρχές της. Γι’ αυτό η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες, τον διεθνή – ευρωπαϊκό και τον εθνικό. Στον πρώτο καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια προς τα όργανα της Ε.Ε. και τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να δείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη. Επιπλέον, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια προς τους εταίρους μας, εκτός Ε.Ε., σε τομείς όπως επιστροφές σε τρίτες χώρες, έλεγχος και διαχείριση συνόρων και καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Σε εθνικό επίπεδο, με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που αφορούν τη δημιουργία πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά χωρητικότητας 18.000 ατόμων και πλέον, αλλά και πρόβλεψη για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Η κατάσταση στα νησιά είναι πια οριακή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νησιά που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο αυτών των ροών ανήκουν στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας.

  • Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το Μεταναστευτικό θα κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση. Εσείς τι λέτε;

Είναι πολύ δύσκολο το πρόβλημα και η πρόκληση μεγάλη και πολυεπίπεδη. Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με μεθοδικότητα.
Εχει, όμως, ανάγκη τη στήριξη καθενός από εμάς σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, ώστε να δώσει λύσεις στο εδώ και χρόνια συνεχώς διογκούμενο αυτό πρόβλημα που ναι, δυστυχώς, είναι επικίνδυνο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα.

  • Είστε καπνιστής; Μπορεί ο Ελληνας να συνετιστεί σε σχέση με το τσιγάρο;

Δεν είχα βάλει τσιγάρο στο στόμα μου καθ’ όλη τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό επί 25 χρόνια και κατά την περίοδο που ήμουν για εννέα χρόνια διευθυντής του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έβαλα πρώτη φορά τσιγάρο στο στόμα μου όταν έγινα δήμαρχος του Π. Φαλήρου. Ξεκίνησα με τράκα και μετά τον πρώτο χρόνο θητείας μου ως δήμαρχος αγόρασα πακέτο. Για μένα το τσιγάρο είναι μια συντροφιά στη μοναξιά της σκέψης μου. Ναι, ο Ελληνας θα συνετιστεί σε σχέση με το τσιγάρο, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος.

  • Είστε βουλευτής του νότιου τομέα. Σε ποιο στάδιο είναι το πρότζεκτ του Ελληνικού;

Το πρότζεκτ του Ελληνικού προχωράει γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιλύθηκαν όλα τα μικρά και τα μεγάλα νομικά προβλήματα που προέκυψαν και με την πρόσφατη τροπολογία που φέραμε οι βουλευτές της Ν.Δ. των νοτίων προαστίων, στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις των τριών ΠΝΠ επιλύουμε άμεσα στην ουσία τους τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που αφορούν τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους εντός της επένδυσης του Ελληνικού, ώστε να εξυπηρετηθεί το συντομότερο δυνατό το δημόσιο συμφέρον με την αξιοποίηση των χώρων αυτών από τους φυσικούς δικαιούχους, δηλαδή από τους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, διαψεύδοντας έτσι όσους κινδυνολογούσαν επ’ αυτού. Μπορώ να πω ότι με το νέο έτος οι μπουλντόζες θα αρχίσουν να βρυχώνται. Ο δήμαρχος Ελληνικού, ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, και η τοπική κοινωνία του Ελληνικού – Αργυρούπολης το έχουν αγκαλιάσει το έργο και να είστε σίγουροι ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου οι άπιστοι Θωμάδες θα κρύβονται».

  • Δήμαρχος ή βουλευτής ο καλύτερος τίτλος;

Και οι δύο τίτλοι είναι σπουδαίοι. Οταν έχεις διατελέσει δήμαρχος για 17 χρόνια και έχεις πραγματοποιήσει ένα έργο ορατό και μετρήσιμο, ο τίτλος του δημάρχου είναι ο καλύτερος. Ως βουλευτής, μιλάς πολύ και πράττεις λίγα.

  • Εάν κάποιος δικός σας άνθρωπος ή κόρη σας π.χ. θελήσει να γίνει δήμαρχος, τι θα τη συμβουλεύατε εσείς που είστε «πρύτανης» της Αυτοδιοίκησης;

Για να πετύχεις ως δήμαρχος, πρέπει να αφοσιωθείς ψυχή τε και σώματι στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα του δημάρχου. Που σημαίνει ότι ξεχνάς τα πάντα και εστιάζεις στη δημιουργία. Μιλάς λίγο και ασχολείσαι με το να πράττεις πολλά. Και το βασικότερο, να βάλεις τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών σου πάνω από τα προσωπικά. Ως προς την κόρη μου, πέραν της δουλειάς της, έχει επιφορτιστεί με τη διαμόρφωση της κόρης της και εγγονής μου Διονυσίας, σε καλό παιδί και χρήσιμο για την κοινωνία.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  • Εχετε πει: «Εγώ δεν είμαι κανένα ψώνιο πολιτικό, ασχολήθηκα γιατί πάντοτε μέσα μου ήταν η προσφορά προς τη χώρα». Μα δεν πρέπει να είναι κανείς «ψωνισμένος» με αυτό που κάνει για να πετύχει;

Οπως υπάρχουν ψώνια σε όλους τους τομείς, έτσι υπάρχουν και στην πολιτική. Ορισμένοι πολιτικοί μιλάνε πολύ και πράττουν λίγα. Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική δημιουργία και όχι η ραδιουργία. Και τρελαίνομαι όταν βλέπω ορισμένους να μιλάνε σε άδεια αίθουσα, με στόμφο, χωρίς περιεχόμενο και χωρίς διά ταύτα.

  • Εχετε θητεύσει χρόνια κοντά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (γενικός διευθυντής του γραφείου του επί εννέα χρόνια). Τι κοινά έχουν πατέρας και γιος; Εχει πάρει τις αρετές ή τα κουσούρια του ο Κυριάκος;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει πάρει από τον πατέρα του, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το όραμα να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Λέει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ζει επικαλούμενη το ένδοξο παρελθόν της, αλλά το παρόν και το μέλλον. Τα πράγματα στον πλανήτη αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και αν μείνουμε πίσω, έχουμε χάσει τα πάντα. Αυτό που ζητάει από τους υπουργούς της κυβέρνησης είναι να γίνονται πράξεις, παρακολουθεί την υλοποίηση των υποδείξεών του και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του καθενός. Είναι σύγχρονος πολιτικός, πολύ επιμελής και βαθύτατα εγγράμματος και μιλάει τρεις γλώσσες σαν να ήταν μητρικές. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν μιλάει με αρχηγούς κρατών, τον κοιτάζουν στα μάτια έκπληκτοι γι’ αυτά που λέει και αυτά που ζητάει. Ο Κυριάκος έχει ένα κουσούρι. Δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του.

  • Εχει ανθρώπους δίπλα του έμπιστους, όπως είστε εσείς για τον πατέρα του;

Ο πρωθυπουργός έχει δίπλα του σοβαρούς, εγγράμματους ανθρώπους με πολλά πτυχία, οι οποίοι έχουν δουλέψει στην κοινωνία και έχουν διακριθεί. Δεν είναι απλώς τεχνοκράτες. Θα μπορούσα να πω ότι είναι άνθρωποι «της πιάτσας».

  • Εχετε δημοσιοποιήσει ότι φτάσατε στο τετέλεσται με το θέμα της υγείας σας. Νιώσατε όντως έτσι;

Οταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα έχει φτάσει σχεδόν στο μηδέν, το τετέλεσται είναι κοντά. Εκεί χρειάζεται και απαιτείται μια υπερπροσπάθεια του μυαλού και της ψυχής, να επιβάλλεις στο σώμα τη δύναμη και την αντοχή για να αντέξει. Κι εγώ τα κατάφερα και άντεξα και βγήκα νικητής.
Νίκησα τον χάρο και απέδειξα ότι κάθε άνθρωπος, όταν έχει πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις, μπορεί να νικήσει ακόμα και αυτόν.

  • Η πίστη στον Θεό, αν υπάρχει, τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σας;

Η πίστη στον Θεό είναι έμφυτη. Πάντοτε, όταν βρισκόμαστε σε δυσκολίες, επικαλούμαστε το Θεό ή την Παναγία να μας βοηθήσει. Και παλαιότερα, όταν ήμουν αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό και κυβερνήτης πλοίων, όταν βρισκόμουν σε δύσκολες στιγμές, έλεγα: «Θεέ μου, βοήθησέ με».

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σάς στήριξε στα δύσκολα. Πώς, με ποιον τρόπο;

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έχω μια ιδιαίτερη, ανθρώπινη σχέση από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών κι εγώ δήμαρχος. Με είχε βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του δημαρχείου του Π. Φαλήρου και πολλών άλλων έργων. Σχεδόν καθημερινά επικοινωνούσε και με τους γιατρούς και με εμένα στο νοσοκομείο, λέγοντάς μου πάντοτε «πας καλά, μπόρα είναι και θα περάσει». Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες που είναι προσωπικές.

  • Τι είναι αυτό για το οποίο θα λέγατε ότι «εάν δεν το έχω, δεν μπορώ να συνεχίσω να ζω»;

Να μην έχω σώας τας φρένας και την οικογένειά μου.

  • Τένις παίζετε ακόμη;

Ναι! Στο παρελθόν υπήρξα τενίστας. Συμμετείχα και σε αγώνες παλαίμαχων με αρκετές διακρίσεις. Θεωρώ ότι στο τένις η ταχύτητα που σήμερα χτυπιέται η μπάλα είναι υπερηχητική και χρειάζεται μεγάλη δύναμη και τέχνη για να την επιστρέψεις στον αντίπαλο. Οι ξύλινες ρακέτες έχουν αντικατασταθεί από ανθρακονήματα. Σήμερα οι παίκτες σερβίρουν με ταχύτητα πάνω από 230 χλμ./ώρα, οπότε καταλαβαίνετε τι τέχνη, τι δύναμη και τι φυσική κατάσταση χρειάζεται για να επιστρέψεις την μπάλα με τέτοια ταχύτητα.

  • Μιλήστε μου για τις γυναίκες της ζωής σας, τη Λένα και τη Χριστιάννα.

«Οι γυναίκες της ζωής μου, η Λένα και η Χριστιάννα, είναι αυτές που με κράτησαν στη ζωή με το χαμόγελό τους και την αγάπη τους. Το να είσαι με μια γυναίκα για 45 συνεχή χρόνια, ειδικά στη σημερινή εποχή, δεν είναι και εύκολο πράγμα. Η σύζυγός μου ήταν ανώτατο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος και εξάντλησε την πορεία της στην Τράπεζα της Ελλάδος ως διευθύντρια. Ηταν επίσης και εκπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ. Η κόρη μου Χριστιάννα, παρόλο που την ήθελα στο Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης σε φρεγάτα, προτίμησε τα οικονομικά και είναι στέλεχος στη Eurobank στο marketing χρήματος, το οποίο και σπούδασε. Είμαι ευτυχής, διότι και οι δύο είναι σκληροί κριτές ων πεπραγμένων μου.

  • Είστε παππούς ή όχι ακόμη;

Είμαι παππούς, έχω μια εγγονή που φέρει το όνομά μου, τη Διονυσία. Οταν στο προνήπιο, όπου πηγαίνει, τους ζητάνε να ψηφίσουν για ένα θέμα, αυτή απαντά «εγώ ψηφίζω μόνο τον παππού μου». Δεν ξέρω αν θα γίνει πολιτικός, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει χρήσιμο μέλος στην κοινωνία και το μέλλον της θα το βρει μόνη της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This