Ψηφίζονται σήμερα οι (άτολμες) αλλαγές στο Σύνταγμα, με τη σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται το μεσημέρι στην Ολομέλεια, αφού προηγουμένως κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την αναθεώρηση, που για πολλούς αποδείχθηκε «πουκάμισο αδειανό».
Για άλλους, πάλι, ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η πανθομολογούμενη εκτίμηση, πάντως, είναι πως το πολιτικό προσωπικό δεν τόλμησε και πως οι αλλαγές που θα ψηφιστούν σήμερα δεν αντιμετωπίζουν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Όσο για την περίφημη «συναίνεση», αυτή δεν εντοπίζεται παρά σε ελάχιστες διατάξεις, καθώς δεν έγιναν ειλικρινείς προσπάθειες για προσεγγίσεις.
Απότοκο ήταν η σχετική συζήτηση να μετατραπεί σε πεδίο κομματικών διαγκωνισμών και όχι συγκλίσεων. Από τις δεκάδες διατάξεις που «πέρασαν» από τις δύο ψηφοφορίες της προηγούμενης Βουλής, έπειτα από εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν μόλις 9, με το ενδιαφέρον να στρέφεται φυσικά στη διαδικασία εκλογής του πρώτου πολίτη της χώρας, στην κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και την ποινική ευθύνη υπουργών.
Η σημερινή διαδικασία θα έχει τα χαρακτηριστικά προ ημερησίας συζήτησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται βέβαιο ότι θα σηκώσει επικίνδυνα τους τόνους, όπως έπραξε άλλωστε και την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού», με τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδίως επειδή έχει επιλέξει, κατά τους πρώτους μήνες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, την απόρριψη της τακτικής τής πόλωσης.
Διαβάστε ακόμη: Όσα πρέπει να ξέρετε για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Η σημερινή ημέρα θα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναπτύξουν την αντιπολιτευτική ρητορική τους, μια και υπάρχουν αρκετά «αγκάθια», αρχής γενομένης από την προεδρική εκλογή, καθώς άπαντες διαφωνούν με την πρόταση της Ν.Δ. Σήμερα, πάντως, θα φανεί και αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί να ενεργήσει σοβαρά και υπεύθυνα, αντί να κατατρίβεται μονίμως σε ανούσιες κόντρες.
Κι αυτό, διότι προς ψήφιση τίθεται και η ψήφος των αποδήμων, ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας και εξόχως υψηλού πολιτικού συμβολισμού, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο ποιος θα κάνει πίσω προς όφελος μιας ιστορικής ομοφωνίας.