Σήμερα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με περισσότερους από 200 βουλευτές.
Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει κι αυτός το νομοσχέδιο: «Θέλω να καλέσω τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει έστω και την ύστατη στιγμή τη θέση του και να πάψει να έχει τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού», είπε.
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο υπενθύμισε ότι είναι αποκλειστική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «πριν τις εκλογές έχουμε πει ότι θέλουμε να το λύσουμε στο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας, άρα πιστεύω ότι μέσα στο 2020 μπορεί να ψηφιστεί».
Δείτε επίσης: Κυριάκος: Σήμερα Μαδρίτη, αύριο (πρό)γευμα» με Τραμπ στο Λονδίνο και το κυρίως πιάτο τον Γενάρη στις ΗΠΑ
Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν σχετίζονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «εμείς έχουμε δεσμευτεί για σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα».
Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «οι δηλώσεις που έκανα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί η κυβέρνηση έχει να κάνει σημαντικό και δημιουργικό έργο».
Και πρόσθεσε ότι «Εάν τότε, στο τέλος της τετραετίας, δεν έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος από 200 βουλευτές και άρα οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν τότε θα είναι με απλή αναλογική, εικάζω ότι δεν θα μπορέσει κάποιο κόμμα με απλή αναλογική να έχει πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και προφανώς θα γίνουν ξανά εκλογές με τον καινούργιο εκλογικό νόμο που θα έχουμε ψηφίσει στο μεταξύ».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Δώσαμε μάχη, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην περάσει και είχαμε προειδοποιήσει την κοινωνία ότι οι δυνατότητες να αρθεί η συμφωνία εκ των υστέρων είναι μηδενικές».
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν τα Σκόπια ακυρώσουν τη συμφωνία, είπε ότι αν κάποιος τινάξει στον αέρα μια διεθνή συμφωνία εκείνος έχει την ευθύνη για κάτι τέτοιο. Προσέθεσε, όμως, ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποια τέτοια πραγματική προοπτική.
Τέλος, αναφερόμενος στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι έχει τρομακτικό πρόβλημα στρατηγικής και ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο. «Υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν συμπληρωματική δύναμη ενός τμήματος του ΠΑΣΟΚ που έφυγε και σε κάποιους άλλους που αναζητούν μια καθαυτό αριστερή ταυτότητα».