8-8-2020

Στο πλευρό της Ελλάδος και της Κύπρου ο Σέρβος πρόεδρος – Τι είπε στη συνάντηση με Παυλόπουλο

«Το Βελιγράδι θα αναγνωρίζει πάντα το έδαφος και την ακεραιότητα της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησής του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, που συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων αλλά και τα φλέγοντα ελληνο-τουρκικά, καταδίκασε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, υποστηρίζοντας σθεναρά τις ελληνικές θέσεις.

Κατά την υποδοχή του κ. Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε –μεταξύ άλλων– ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, την οποία ωστόσο κατηγόρησε ότι «δεν σέβεται τις βασικές αρχές» που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κατήγγειλε δε, ότι «η Άγκυρα παραβιάζει ή επιχειρεί να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ενώ «δεν σέβεται το έδαφος, τα σύνορα και την ΑΟΖ της Ελλάδας που είναι έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της Ε.Ε.».

Βούτσιτς

Για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δε, διαμήνυσε ότι «από πλευράς νομικής και θεσμικής είναι ανυπόστατο, δεν είναι απλώς παράνομο ή παράτυπο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι».

Ο Έλληνας Πρόεδρος έθεσε, εν τέλει, και ζήτημα νομιμοποίησης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ουδείς γνωρίζει ποιον εκπροσωπεί ο εμφανιζόμενος ως πρωθυπουργός της Λιβύης. Πρόκειται για μία θεσμικά ανυπόστατη κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ