Μετωπικές συγκρούσεις ενόψει προϋπολογισμού στη Βουλή – Ποιες αβεβαιότητες προκαλούν τριγμούς

Must Read

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, με την εβδομάδα που μπήκε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πενθήμερη συζήτηση επί του πρώτου Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με το οικονομικό επιτελείο να δέχεται βολές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταγγέλλουν ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβερνώσα παράταξη μεροληπτεί υπέρ των οικονομικά δυνατών, αδιαφορώντας για τη μεσαία τάξη, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες. Ενστάσεις επί του αναπτυξιακού πρόσημου του Προϋπολογισμού εκφράζει πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ωστόσο η κυβέρνηση ναι μεν παραδέχεται ότι το σχέδιό της είναι φιλόδοξο, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό.

Δείτε επίσης: Οι πρώτες εισηγήσεις στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Ο δε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκρούει τις αιτιάσεις περί εγκατάλειψης της μεσαίας τάξης, υιοθετώντας το σύνθημα «με τους πολλούς για τους πολλούς» και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ και κατάφερε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. για πρόσθετες παρεμβάσεις το 2020 συμφωνημένες με τους θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι το Προϋπολογισμό καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση έχει επιφυλαχθεί.

Μάλιστα, επιφυλάξεις διατυπώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη τριών αβεβαιοτήτων, της εξοικονόμησης των λειτουργικών δαπανών, της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ρυθμών ανάπτυξης. Στοιχεία τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν και σημείο τριβής κατά τη συζήτηση.

Η πενθήμερη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, ενώ συνεχίστηκε και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης, με το ενδιαφέρον προφανώς να στρέφεται στο μπρα ντε φερ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έπειτα από μια μαραθώνια και εξαντλητική συζήτηση, θα διεξαχθεί η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This