Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ παραπέμπει τις συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, με σκοπό να αναλυθούν και να έχει ιδία άποψη για τη «νομιμότητά» τους.
Ο Νίκος Δένδιας που συναντήθηκε στη Γενεύη τον κ. Γκουτέρες του εξήγησε πως τα μνημόνια αυτά κατά την Ελλάδα είναι παράνομα και ανύπαρκτα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτά. Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας φάνηκε να δείχνει κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.
Δείτε επίσης: Οργισμένη απάντηση Στεφανή για το μεταπτυχιακό του!
«Συζητήθηκε το θέμα των δύο μνημονίων, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες και συνέχισε λέγοντας «…κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».
Έθεσε επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη». Συζήτησαν επίσης και το θέμα του Κυπριακού. Από την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε ξένες χώρες με σκοπό να αναδείξει τις παρανομίες της Τουρκίας. Θα ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και θα συνεχίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.
Πέραν της συνέχισης της πολιτικής διεθνοποίησης του ζητήματος που έχει ανακύψει με τις ωμές απειλές της Τουρκίας, η κυβέρνηση αντιδρά και στις δηλώσεις που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Κρήτη και το Καστελόριζο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απέδωσε στον Τούρκο πρόεδρο «μεγαλοϊδεατισμό» και «νέο-οθωμανισμό» και πρόσθεσε σχετικά με τη Συνθήκη των Σεβρών που επικαλέστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν πώς «αυτή έχει ντε4 φάκτο ακυρωθεί» και «ρυθμίστηκαν πολύ διαφορετικά τα θέματα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τέλος, εκτίμησε πώς η Τουρκία δεν θα διαβεί το κατώφλι τις λογικής, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία του λέγοντας «όταν ο Ερντογάν εναλλάσσει χάρτες, οδηγεί τον εαυτό του σε αυτοδέσμευση και αυτό πρέπει να εκτιμήσουμε σοβαρά, κάνει πολύ δύσκολη την υπαναχώρηση».