Γιατί ο Μητσοτάκης στοχοποιεί τον Βελόπουλο

Must Read

«Σεμνά και ταπεινά», με την φράση που ανήκει σε έναν παλαιότερο πρόεδρο του κόμματος, μπαίνει η ΝΔ στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα, και κυρίως δίχως αλαζονεία και με στόχο σαφή: την αυτοδυναμία.

Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, τόσο οι δημοσιευμένες όσο και αυτές που έχουν στα συρτάρια τους τα πολιτικά κόμματα δείχνουν άνετη επικράτηση της ΝΔ, με ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 40% και διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ίση ή και μεγαλύτερη από αυτή των ευρωεκλογών.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στον αντίποδα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφενός επισείει την απειλή του νεοφιλελευθερισμού και αφετέρου επιχειρεί να τρομάξει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και να τους ωθήσει στην κάλπη με αντιδεξιά ψήφο.

Το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», έπεσε στις τελευταίες συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα, στην Δραπετσώνα, στη Φλώρινα και στην Τρίπολη, και όχι βέβαια τυχαία ή αυθόρμητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του αποφεύγει τις προκλήσεις καθώς η πόλωση ευνοεί την συσπείρωση του αντιπάλου του. Γι αυτό άλλωστε και δεν δέχθηκε το ντιμπέιτ τον πολιτικό του αντίπαλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τα όσα δημοσίως διακηρύσσει έχει συμβιβαστεί με την αναπόφευκτη ήττα. Στόχος του πλέον είναι πρώτον να αποτρέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ, και δεύτερον να καταγράψει ποσοστά γύρω ή πάνω από το 28% ώστε να είναι την επόμενη ημέρα ισχυρή αντιπολίτευση και σε κάθε περίπτωση ο κυρίαρχος κομματικός φορέας στην ευρύτερη κεντροαριστερά που θα μπει σε φάση ανακατατάξεων και αναδιοργάνωσης.

Να μείνει εκτός Βουλής η Ελληνική Λύση

Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θα κορυφωθεί με την συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στην Βόρειο Ελλάδα το τριήμερο που μας πέρασε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Κώστας Καραμανλής έκανε την πρώτη του ομιλία σε κοινό μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια στην Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο γιατί είναι η εκλογική του περιφέρεια. Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς πριν από μερικές εβδομάδες είχε επίσης κάνει ομιλία σε κομματική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Η Συμπρωτεύουσα και η Βόρειος Ελλάδας αφενός είναι προνομιακός χώρος για τη ΝΔ λόγω και της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία δεν ξεχνούν οι πολίτες της. Αφετέρου στην Βόρειο Ελλάδα κατεγράφησαν τα μεγαλύτερα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το επιτελείο της Πειραιώς θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι του κ. Βελόπουλου προέρχονται από την ευρύτερη δεξιά δεξαμενή, και υπ αυτή την έννοια μπορεί να μην παίρνει ψήφους από τη ΝΔ, ωστόσο στερεί ψήφους που θα κατευθύνονταν στο κόμμα.

Υπάρχει και ο επιπλέον λόγος ότι αν συμπιεστεί έστω και οριακά κάτω από το 3% θα μειωθεί σηματικά το απαιτούμενο ποσοστό της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ (Με τον εκλογικό νόμο που ισχύει, για κάθε 1% που δεν εκπροσωπείται στην Βουλή μειώνεται κατά 0,4% το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, πέραν του 40,5% που την εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση).

Όταν η αυτοδυναμία θα παιχθεί σε ποσοστά της τάξης του 1% δεν υπάρχει η πολυτέλεια αδιαφορίας για οποιοδήποτε κόμμα.

Σπύρος Γκουτζάνης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This