Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη: Η Ελλάδα μπήκε στη χρονιά της αισιοδοξίας και της δημιουργίας!

Must Read

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για όλους και για όλα. Τη θέση του υπουργού, τις ευθύνες, την κατάσταση στη χώρα αλλά και για το ρόλο του ως πατέρας.

Η ζωή του υπουργού άλλαξε, όπως ο ίδιος λέει, ακριβώς πριν από τρία χρόνια, όταν παντρεύτηκε την έξυπνη και δυναμική, όπως τη χαρακτηρίζει εκείνος, σύζυγό του Πόπη Καλαϊτζή και απέκτησαν τον γιο τους Γιάννη.

Και επειδή ο ρόλος του μπαμπά τού ταίριαξε απόλυτα, δεν αποκλείει τον ερχομό και δεύτερου παιδιού – Θεού θέλοντος, φυσικά. Ο Κωστής Χατζηδάκης, στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει καθαρά, μιλώντας για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που ανοίγει άμεσα: «Και να ήξερα, σε αυτή τη φάση δεν θα
μπορούσα να σας πω όνομα».

Πάντως, στον πρωθυπουργό «προσάπτει» δύο θετικά χαρακτηριστικά που τα είχε και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και αυτά είναι η πολιτική μετριοπάθεια και η επιμονή σε μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής. Ο Κωστής Χατζηδάκης, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την απολιγνιτοποίηση περιοχών που ζούσαν από τον λιγνίτη, λέει ότι υπάρχει και θα παρουσιαστεί οσονούπω ένα masterplan, ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης, με εθελούσιες εξόδους για τους ανθρώπους που εργάζονται στο κομμάτι αυτό.

Δείτε επίσης: Κριτική από την Ελληνική Λύση για… πυροτέχνημα East Med

Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, που περιλαμβάνει δυστυχώς και κλιματικούς μετανάστες, διαμηνύει: «Δεν θα γίνουμε ο ρεσεψιονίστ της Ευρώπης». Ο υπουργός, που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι όπως γελάει, έτσι με ευκολία κλαίει, πρόλαβε στη διάρκεια των μίνι χριστουγεννιάτικων διακοπών να δει στο θέατρο τη ζωή του Ωνάση, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, αλλά και το έργο «The Children», σε σκηνοθεσία Χανιωτάκη.

Της Βίβιαν Μπενέκου

  • Τι καλό φέρνει το 2020 για την οικογένειά σας ή, καλύτερα, τι στόχο προσωπικό έχετε βάλει;

Η δική μου ζωή έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια. Παντρεύτηκα με την Πόπη, κάναμε τον Γιάννη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και εγώ έγινα υπουργός σε ένα υπουργείο εν μέρει γνωστό (Ενέργεια), εν μέρει καινούργιο για εμένα (Περιβάλλον και Χωροταξία). Πάντα χρειαζόμαστε την τύχη σε ό,τι κάνουμε. Γι’ αυτό, ό,τι και να γίνεται, λέω να είμαστε πρώτα καλά. Αυτό είναι το σημαντικό. Από εκεί και πέρα, αυτό που εύχομαι για το 2020 είναι να εκπληρωθούν αυτά που είπα όταν μίλησα για τον Προϋπολογισμό, που είναι πολλά. Και γι’ αυτό, σε περίληψη, θα έλεγα το 2020 να είναι μια «πράσινη» χρονιά, με θετική ενέργεια.

  • Θα είναι, λέτε, μια γούρικη χρονιά για τη χώρα;

Είμαι αισιόδοξος. To 2019 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Αφησε πίσω της τη μιζέρια και τη διανομή της φτώχειας και υιοθέτησε το μοντέλο της ισχυρής ανάπτυξης, των ευκαιριών για όλους. Σε αυτούς τους πρώτους πέντε μήνες περάσαμε 32 νομοσχέδια και φυσικά την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε το 2020 να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά την περίοδο της κρίσης και να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Μια Ελλάδα αισιοδοξίας και δημιουργίας. Τις προϋποθέσεις ώστε το 2020 να ξεκινήσει μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους Ελληνες.

  • Την περίοδο αυτή ανοίγει έντονα η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιoς, κατά τη γνώμη σας, πληροί τις προϋποθέσεις; Υπάρχει πρόσωπο το οποίο εσείς θα θέλατε;

Καταλαβαίνω την περιέργειά σας! Αλλά καταλαβαίνετε και εσείς ότι, και να ήξερα, σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσα να σας πω. Θέλω να είμαι απόλυτα ανοιχτός μαζί σας: Δεν έχω ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα κάνει, για να μην τον βάλω σε δύσκολη θέση και για να μη βάλω σε αντίστοιχα δύσκολη θέση τον ίδιο μου τον εαυτό.

  • Ποιοι είναι οι υπουργικοί στόχοι που θέλετε ή πρέπει να πετύχετε τη νέα χρονιά;

Σας τους λέω σε τίτλους: Να προχωρήσει με σταθερά βήματα η διεθνής ενεργειακή πολιτική της χώρας, που αυτές τις μέρες συζητείται ιδιαίτερα λόγω του αγωγού EastMed. Να προωθηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, για τις οποίες έχουμε μιλήσει (ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και λοιπά). Να εκπονηθεί το σχέδιο για την
απολιγνιτοποίηση στη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Να κάνουμε σημαντικά βήματα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι μια μεγάλη πληγή. Να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τη νέα περιβαλλοντική πολιτική, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη χωροταξία και την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Και, ακόμα, η διευθέτηση στη ΛΑΡΚΟ, η υπογραφή νέας σύμβασης για το χρυσό στη Χαλκιδική αλλά και η
προώθηση της ηλεκτροκίνησης, που ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο.

  • Συμμερίζεται ο κόσμος τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των κυβερνήσεων και των υπουργών ή πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι ακόμη μακριά; Τι λέτε;

Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα το 2019 έγιναν πολλές κινητοποιήσεις που ζητούσαν την ανάληψη δράσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μια φιλόδοξη «πράσινη» ατζέντα: απολιγνιτοποίηση. Περισσότερη «πράσινη» ενέργεια. Υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών. Αναβάθμιση της προστασίας των δασών. Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των ποδηλατοδρόμων. Απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Αυτό αντανακλάται και στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εκπονήσαμε, το οποίο ανταποκρίνεται στον στόχο της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη που δεν θα ρυπαίνει τον πλανήτη.

  • Υπάρχει κίνδυνος με την απολιγνιτοποιήση να σταλούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία και ολόκληροι νομοί να οδηγηθούν σε μαρασμό;

Η απολιγνιτοποίηση γίνεται για δύο λόγους: Αφενός περιβαλλοντικούς, καθώς ο λιγνίτης επιβαρύνει έντονα το περιβάλλον. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο αντιτίθεται όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τα ίδια μας τα παιδιά, τα οποία θέλουν να ζήσουν σε έναν καθαρότερο πλανήτη. Αφετέρου οικονομικούς, καθώς η ΔΕΗ πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως λέγονται.

Η απολιγνιτοποίηση, λοιπόν, θα προχωρήσει. Θα προχωρήσει ωστόσο με φροντίδα για όσους επηρεάζονται. Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων της ΔΕΗ, το οποίο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Που σημαίνει ότι θα υποστηριχτεί από την ίδια τη ΔΕΗ. Παράλληλα, για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή θα καταρτιστεί ένα masterplan, ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης, το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι τα μέσα του 2020. Αυτό το σφαιρικό σχέδιο, με τη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων, θα περιέχει ένα πλέγμα μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών και τη δίκαιη μετάβασή τους στη μετά λιγνίτη εποχή.

  • Ερχονται ορδές μεταναστών από χώρες της Αφρικής. Στα hot spot των νησιών εντοπίζονται εθνικότητες που φεύγουν από τις πατρίδες τους ακόμη και λόγω… καιρού. Με αυτού του τύπου τη μετανάστευση τι θα γίνει;

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον συγκεκριμένο σχεδιασμό για το Μεταναστευτικό, καθώς με τον νόμο που ψηφίσαμε επισπεύδονται και αυστηροποιούνται οι διαδικασίες ασύλου, με στόχο τις άμεσες επιστροφές. Ασυλο θα παίρνει μόνο όποιος το δικαιούται, σύμφωνα με όσα επιτάσσει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια πολιτική ευρωπαϊκή, μία πολιτικής κοινής λογικής. Παράλληλα, βελτιώνουμε τη φύλαξη των συνόρων μας. Αποσυμφορούμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δημιουργούμε κλειστές δομές. Ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Και εφαρμόζουμε τις καλές διεθνείς πρακτικές σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά. Ξεκαθαρίζουμε ότι το Μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό θέμα, αλλά θέμα ευρωπαϊκό και γι’ αυτό λέμε ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Μεταναστευτικό με ανθρωπιά. Διαμηνύουμε, ωστόσο, ότι δεν θα γίνουμε ο ρεσεψιονίστ της Ευρώπης.

  • Θα κόψετε ή κόψατε το ρεύμα σε μεγαλοοφειλέτες;

Το πράγμα έχει ξεκινήσει στους μεγαλοοφειλέτες να μπαίνει ήδη σε τάξη. Η ΔΕΗ έχει παρουσιάσει από τον Οκτώβριο ένα πακέτο δίκαιων ρυθμίσεων για αυτούς που είναι σε αδυναμία, αλλά, από την άλλη πλευρά, έχει προχωρήσει σε χιλιάδες αποκοπές ρεύματος σε καταναλωτές, οι οποίοι, ενώ αποδεδειγμένα είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν, παρίσταναν τους ανήμπορους. Κοινωνική πολιτική ναι, αλλά γι’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

  • Γνωρίζατε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από πολύ νέος. Ο γιος του τού μοιάζει και σε ποιες πτυχές της προσωπικότητάς του;

Θα ξεχώριζα δύο κοινά χαρακτηριστικά: Το ένα είναι η πολιτική μετριοπάθεια και το δεύτερο είναι η επιμονή σε μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής. Αυτά πιστεύω ότι τα αντιλαμβάνονται πλέον και άνθρωποι, οι οποίοι δεν μας ψήφισαν στις εκλογές και στηρίζουν πλέον την προσπάθεια της κυβέρνησης.

  • Ρόλος «μπαμπάς», πώς τον σκιαγραφείτε;

Το πιο βαρύ καθήκον και η πιο γλυκιά συγκίνηση ταυτοχρόνως.

  • Τι καταλύτης είναι ο Γιάννης για τη ζωή σας; Μετανιώσατε ποτέ που αργήσατε να γίνετε μπαμπάς;

Στα ζητήματα του γάμου δεν υπάρχουν πρέπει. Ο καθένας το αποφασίζει όποτε αισθανθεί ότι έφτασε η στιγμή. Σίγουρα, το παιδί αλλάζει τα πάντα. Οχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή και τον κόσμο.

  • Θα αποκτήσει αδελφάκι ο Γιαννάκης; Τι λέει η Πόπη;

Σε όλους που με ρωτάνε αυτή την ερώτηση απαντάω: ό,τι θέλει ο Θεός.

  • Βλέπετε σινεμά; Ποια ταινία είδατε τελευταία;

Θα σας πω για δύο θέατρα στα οποία πήγα: Το ένα είναι το «Τα θέλω όλα», το οποίο εξιστορεί τη ζωή του Ωνάση, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Και το άλλο είναι το «The Children», το οποίο εξιστορεί πώς η έκρηξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα φέρνει τρεις ανθρώπους αντιμέτωπους με την περιβαλλοντική καταστροφή, σε σκηνοθεσία Χανιωτάκη.

  • Τι προσόντα έχει η Πόπη Καλαϊτζή και κατάφερε να σας αλλάξει τόσο;

Είναι έξυπνη και δυναμική. Θα κερδίσω κάτι από αυτή την απάντηση;

  • Πώς δείχνετε την αγάπη σας στη σύζυγο;

Δεν λένε ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων;

  • Πότε γελάσατε τελευταία ή πότε κλάψατε και για ποια θέματα;

Δεν έχετε χώρο στην εφημερίδα σας για να καλύψετε όλες τις περιπτώσεις!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This