Τα «5» μεγάλα θέματα που ζητούν άμεσες λύσεις από την Κυβέρνηση

Must Read

Το πρώτο εξάμηνο της θητείας της συμπληρώνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, πέραν του απολογισμού των μέχρι τώρα πεπραγμένων, καταστρώνει τον σχεδιασμό του για τους επόμενους μήνες.

Το 2020 είναι έτος κομβικής σημασίας για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, δεδομένου ότι η «περίοδος χάριτος» από την κοινωνία έχει περάσει, οι προτεραιότητες και οι διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αποσαφηνιστεί και αυτό που απομένει είναι η εφαρμογή των σχετικών εξαγγελιών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων που προκύπτουν.

Δείτε επίσης: Νάρκη κατά της εθνικής ασφάλειας η Υπουργική απόφαση για μεταναστευτικό και «ασφαλείς χώρες»

1. Ενα τέτοιο είναι η ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο να είναι ραγδαίες. Στον απόηχο της συμφωνίας Αγκυρας – Τρίπολης και της σημαντικής για τη χώρα μας διακρατικής συνεργασίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας και να διατηρηθεί η Τουρκία στην απομόνωση. Επιζητεί τη διαρκή στήριξη των εταίρων σε σχέση με τις προκλήσεις της γείτονος. Εκ των πραγμάτων, ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί, το Πεντάγωνο δηλώνει αποφασισμένο να μην επιτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις της απέναντι πλευράς. Στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις για το πού μπορεί να οδηγήσει κάτι τέτοιο τελικά.

2. Με την Τουρκία συνδέεται και το πρόβλημα του Μεταναστευτικού, αν και ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, εξακολουθεί να απειλεί ότι θα ανοίξει τη «στρόφιγγα», η Ε.Ε. επιμένει κυρίως στις θεωρίες και τις ανέξοδες υποσχέσεις και η κυβέρνηση, με εμφανείς τις αρρυθμίες της και την έλλειψη προετοιμασίας για αυτό που συνάντησε, επιχειρεί να οργανωθεί υπό τον φόβο νέου κύματος μεταναστευτικών ροών. Απέναντί της έχει και τις τοπικές κοινωνίες από τα πολύπαθα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες αντιδρούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά με τη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και την αυστηροποίηση της χορήγησης ασύλου, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι αν το επιχειρησιακό σχέδιο είναι επαρκές ή οι ροές θα το ξεπεράσουν.

3. Το τρίτο στοίχημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού σχετίζεται με την οικονομία. Ο ψηφισμένος Προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει μειώσεις φόρων, όχι πάντως τέτοιες που να αντισταθμίζουν πλήρως την υπερφορολόγηση στα χρόνια των Μνημονίων, ενώ η μεσαία τάξη μένει με την προσδοκία. Στον φετινό κυβερνητικό προγραμματισμό βρίσκεται μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ καθοριστική θα είναι (εάν ολοκληρωθεί) η συμφωνία με τους εταίρους για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να δοθεί πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά. Ζητούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, όπως το Ελληνικό, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα αντιμετωπίσουν δραστικά την ανεργία και θα διασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας. Το νέο έτος, εξάλλου, θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορεί το 2021 να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

4. Πέραν της οικονομίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Από τα κυρίαρχα, αυτό της αποκατάστασης του αισθήματος της ασφάλειας, κάτι, όπως αποδεικνύεται, όχι τόσο εύκολο όσο θεωρούσε αρχικά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο κ. Μητσοτάκης το έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα και μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη επίσκεψή του στη νέα ομάδα ΔΙΑΣ, απ’ όπου διεμήνυσε ότι η Αστυνομία πλέον θα βρίσκεται στον δρόμο και όχι πίσω από τα γραφεία. Στην κορυφή, εξάλλου, της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου είναι η υγεία και η παιδεία, ενώ το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Μεγάλη σημασία δίνει ο πρωθυπουργός και στη διαχείριση του ζητήματος με τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς και των απεργιών. Πάντως, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας όσον αφορά το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, με τα πρώτα χιόνια που είχαν μάλιστα προαναγγελθεί από τους μετεωρολόγους και την απόλυτη ασυνεννοησία μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Δείγμα αρνητικό…

5. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα πέμπτο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο 2020. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται τον  Μάρτιο, ο πρωθυπουργός ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την επιλογή του και θα φανεί εάν αυτή θα είναι συναινετική, όπως φιλοδοξεί. Πεποίθησή του είναι ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους» και είναι σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κάνει λόγο για την ανάγκη «ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», την οποία πάντως αυτή τη στιγμή μόνο ο νυν Πρόεδρος μπορεί να διασφαλίσει. Και τούτο διότι, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ζητήσει την ανανέωση της θητείας του, εφόσον δοθεί το πράσινο φως και από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 244 ψήφους, όσοι είναι, δηλαδή, ο βουλευτές των δύο κομμάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This