Μητσοτάκης: Ξεκαθάρισα στον Τραμπ πως δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (video)

Must Read

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Τουρκική προκλητικότητα να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο έπειτα από την υπογραφή και του παράνομου Τουρκολιβικού συμφώνου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη έγινε στον Λευκό οίκο με τους δημοσιογράφους να υποβάλλουν σε ένα καταιγισμό ερωτήσεων τον Αμερικανό πρόεδρο κυρίως για ότι αφορά την κατάσταση με το Ιράν αλλά και θέματα που αφορούν την παραπομπή του για το Ουκρανικό.

Ο πρόεδρος Τράμπ υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό εξήρε την ανάκαμψη της Ελλάδος και στην συνέχεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει σε κάποια στιγμή αρπάζοντας την ευκαιρία για να μιλήσει για το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο.

  Μετά τον on camera διάλογο οι δύο ηγέτες κατευθύνθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία μετείχαν και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

«Αποσταθεροποίηση με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών f 35 ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Τι είπε για Τουρκία F-35

Μετά το τέλος ης συνάντησης ο Μητσοτάκης μίλησε σε Ελληνες δημοσιογράφους λέοντας πως: «Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Υποστήριξε ακόμα πως ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Αυτό θα συμβεί με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16. Η προμήθεια των F-35 αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This