Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Διαμεσολάβηση και στο βάθος συνεκμετάλλευση – συγκυριαρχία στο Αιγαίο με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Και στο βάθος διαμεσολαβητής Πάλμερ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Πάλμερ όπως Νίμιτς. Αιγαίο όπως Σκοπιανό. Ετοιμαστείτε για μεγάλες υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς. Το newbreak.gr είχε προειδοποιήσει τους αναγνώστες του για τις επικίνδυνους ατραπούς στις οποίες βαδίζει η «συμμαχία των προθύμων» και τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Δείτε επίσης: Τα καλά παιδιά των Αμερικάνων

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητοστάκη στο  Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική παρέμβαση της Ουάσιγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Τουρκία.

Και όπου διαβάζετε «διπλωματική παρέμβαση» αυτό σημαίνει διαμεσολάβηση. Συνεπώς αρχίζουμε ήδη να γευόμαστε τα αποτελέσματα του επιτυχημένου – όπως μας πληροφορεί ο φιλοκυβερνητικός τύπος- ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Και ο εκλεκτός του Μάικ Πομπέο είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Και όπως ο ίδιος ο φιλοκυβερνητικός τύπος γράφει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να μεσολαβήσει στον φίλο του Ερντογάν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Τι πρακτικά σημαίνουν όλα αυτά; Οι Αμερικανοί μας οδηγούν σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Αυτό είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις παρεμβάσεις των διαφόρων λαγών του «να τα βρούμε». Οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν την δυνατότητα του «να τα βρούμε» με τους Τούρκους και να πάμε στην Χάγη φαίνεται τώρα ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίες.

Ούτε και το άρθρο του πρωθυπουργού των Ιμίων, του Κώστα Σημίτη ήταν τυχαίο. Επρόκειτο για μια συντονισμένη προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη για την ανάγκη να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό με τους Τούρκους.  Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη πως όταν οι Τούρκοι ομιλούν περί συνεκμετάλλευσης δεν εννοούν αυτό που εννοούμε εμείς. Δεν εννοούν να κάνουμε μια κοινοπραξία να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους. Συγκυριαρχία έχουν υπόψη τους οι Τούρκοι. Μοίρασμα του Αιγαίου στην μέση εννοούν. Και η Χάγη πρακτικά εκεί θα οδηγήσει.

Και το επιχείρημα των «να τα βρούμε» είναι πάντα το ίδιο: τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε πόλεμο; Αλλά η ιστορία είναι αμείλικτη όταν μια χώρα και ‘ένας λαός δεν είναι έτοιμος για πόλεμο χάνει έδαφος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ