Συνέντευξη Γ. Γεωργαντά: Η «διαλειτουργικότητα» στο Δημόσιο έχει αρχίσει να παίρνει τον δρόμο της

Must Read

«Θα χορηγήσουμε το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ, αυτόματα, χωρίς αίτηση των δικαιούχων. Με μόνο μία δήλωση του γονέα στο μαιευτήριο θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα του Δημοσίου» αποκαλύπτει σήμερα, αποκλειστικά στην «Espresso», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα εφαρμοστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Ο Σαρακατσάνος υφυπουργός από το Κιλκίς αποκαλύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ως πρότυπο ψηφιακής διακυβέρνησης τη Βρετανία, απ’ όπου εμπνεύστηκε και την ψηφιακή πύλη εξυπηρέτησης του πολίτη, το gov.gr, που θα γίνει πραγματικότητα σε λίγους μήνες.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, που χαίρει της εμπιστοσύνης αλλά και της φιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρύβει μια μοναδική ιστορία ζωής.

Γεννήθηκε μέσα σε ένα ταξί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, την ώρα της αναζήτησης μαιευτηρίου για να γεννήσει η μητέρα του, ξημερώματα, στη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και για εκείνον το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα» έγινε το αγαπημένο του, αφού οι στίχοι του ταυτίστηκαν στο μυαλό του υφυπουργού με τη νύχτα που ήρθε στον κόσμο.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλά και τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν εύκολα, καθώς μικρός μαθητής περπατούσε δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό του για να πάει στο σχολείο.

Είναι γιος αγρότη και κτηνοτρόφου. Όταν πήρε το πτυχίο Νομικής, ο πατέρας του αποφάσισε ότι δεν ήταν πρέπον να ξαναπάει πια μαζί του στα πρόβατα

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη: Η Ελλάδα μπήκε στη χρονιά της αισιοδοξίας και της δημιουργίας!

Ο Γιώργος Γεωργαντάς παντρεύτηκε αργά κατ’ εκείνον, στα 37 του, και, όπως με χιούμορ υποστηρίζει ο ίδιος, σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να παντρευτεί την Έφη του έπαιξε ότι έχουν γεννηθεί την ίδια ημέρα, 7 Μαΐου, και είναι και οι δύο Ταύροι

  • Πώς προχωρά η λεγόμενη «απλούστευση των διαδικασιών», κ. υπουργέ;

Εντός του Φεβρουαρίου θα απλοποιηθεί η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού. Με μόνο μία ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο, με μόνο μία δήλωση, θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα του Δημοσίου.

Επίσης, από την 1η Δεκεμβρίου έχει αρχίσει η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Μητρώο Πολιτών του ΥΠΕΣ και τη ΓΓΠΣΔΔ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην είναι πια υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στις εφορίες σειρά πιστοποιητικών και εγγράφων, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου, γέννησης και θανάτου ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Έχει επίσης αρχίσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι άρχισε η διάθεση των βασικών στοιχείων του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Έτσι, 50 μητρώα του Δημοσίου διασυνδέονται πια μεταξύ του. Η πολυπόθητη διαλειτουργικότητα στο Δημόσιο έχει αρχίσει, νομίζω, να παίρνει τον δρόμο της. Άλλωστε είναι οι πρωτοβουλίες μας ως προς τη θέσπιση διαλειτουργικότητας που μας επέτρεψαν να χορηγήσουμε το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ αυτόματα, χωρίς προηγούμενη αίτηση των δικαιούχων, πράγμα το οποίο γίνεται πρώτη φορά.

  • Σε τι στάδιο βρίσκονται οι νέες ψηφιακές ταυτότητες;

Ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2019 και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020, οπότε και θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου.

Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα έχουν το σχήμα και το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα περιλαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, τον λεγόμενο ενιαίο αριθμό, που θα διευκολύνει σημαντικά την ασφαλή ταυτοποίησή μας αλλά και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από το κράτος.

Θα δημιουργήσουμε επίσης μια εφαρμογή για τα κινητά, οπότε κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει την ταυτότητά του και ψηφιακά, ενώ έχουμε φροντίσει να εντάξουμε στο σχέδιο τη δυνατότητα της πρόσβασης στις κρατικές υπηρεσίες ηλεκτρονικά από το σπίτι.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  • Υπάρχει χώρα στον κόσμο πρότυπο ψηφιακής διακυβέρνησης που ίσως θέλουμε να ακολουθήσουμε;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η Εσθονία, λόγω των ομοιοτήτων με την Ελλάδα στο μέγεθος και στα μεγάλα της κατορθώματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, η Εσθονία δομήθηκε εξαρχής ψηφιακά, ενώ εμείς όχι.

Νομίζω, λοιπόν, τηρουμένων όλων των αναλογιών, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ως πρότυπο.

Άλλωστε, η νέα ψηφιακή πύλη εξυπηρέτησης του πολίτη, το gov.gr, η οποία, σημειωτέον, θα παρουσιαστεί στην αρχική της μορφή τους πρώτους μήνες του 2020, βασίζεται εν πολλοίς στην αντίστοιχη βρετανική πύλη gov.uk.

  • Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη βάση στο αντικείμενό σας. Πώς και πότε γνωριστήκατε μαζί του;

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον πρωτογνώρισα το 2012 ως βουλευτής και συνεργαστήκαμε όταν έγινε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εγώ ήμουν εισηγητής σε νομοσχέδιά του. Ξέρετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέχνα και πάντα κρατά τον λόγο του. Θα σας πω μια σχετική ιστορία.

Είχαμε κάποτε διοργανώσει προεκλογική συνάντηση, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, σε ένα καφενείο στο Κιλκίς. Θυμάμαι ότι στον τοίχο του καφενείου υπήρχαν δύο μεγάλες αφίσες, μία του Ρονάλντο και μία του Μέσι, και ο πρόεδρος στεκόταν και μιλούσε ακριβώς ανάμεσα στις αφίσες.

Ήταν ωραία και συμβολική εικόνα. Μας υποσχέθηκε λοιπόν να έρθει ξανά και ως πρόεδρος της Ν.Δ. Και το έκανε, ανανεώνοντας την υπόσχεση να επανέλθει και ως πρωθυπουργός. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν του καφενείου περιμένει την πρώτη ευκαιρία…

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  • Είστε Σαρακατσάνος στην καταγωγή; Μιλήστε μου λίγο για τους γονείς και τα παιδικά σας χρόνια… Τι τα σημάδεψε θετικά ή αρνητικά;

Είμαι ο πρώτος Σαρακατσάνος βουλευτής σε έναν νομό κατεξοχήν προσφυγικό, πράγμα που δείχνει και την ανοιχτότητα των Κιλκισιωτών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτόν τον τόπο, με όλες τις στερήσεις αλλά και την αυθεντικότητα και την αξιοπρέπεια των παιδιών της ελληνικής περιφέρειας.

Μου έχει μείνει η εικόνα της παρέας μου, είκοσι παιδιών, να περπατάμε κάθε πρωί επί ώρα για να φτάσουμε στο σχολείο, το οποίο ήταν δύο χιλιόμετρα από το χωριό μας.

Ήταν όμορφα χρόνια, με διαμόρφωσαν, με σκλήρυναν, μου έδωσαν αξίες που κρατώ ως τώρα. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει, μόλις πήρα το πτυχίο της Νομικής, ότι τώρα πια δεν είναι πρέπον να ξαναπάω μαζί του στα πρόβατα.

Ήταν, όπως καταλαβαίνετε, δύσκολα χρόνια, αλλά πολλές φορές οι δυσκολίες κάνουν καλό στον άνθρωπο, αυξάνουν την ανθεκτικότητά μας.

  • Σπουδάσατε στη Νομική Κομοτηνής, μια σχολή που όποιος την τελειώνει πλουτίζει με αναμνήσεις. Τουλάχιστον αυτό λένε οι απόφοιτοί της. Εσείς τι λέτε;

Συμφωνώ απόλυτα. Η περίοδος των σπουδών είναι πάντα δημιουργική, ταυτόχρονα ανέμελη και απαιτητική. Ειδικά σε μια πόλη όπως η Κομοτηνή, όπου γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας, υπήρχε αλληλοστήριξη, δεν νιώθαμε ποτέ μόνοι μας.

Κάναμε ό,τι έντονο πρέπει να κάνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, διασκεδάζαμε και παράλληλα προετοιμαζόμασταν για να γίνουμε συγκροτημένοι ενήλικες. Οι δυσκολίες παρέμεναν, αλλά στην Κομοτηνή δημιουργούνταν συνεχώς νέα κίνητρα για να προχωράμε μπροστά.

Θυμάμαι ότι κάθε Σαββατοκύριακο έκανα με το τρένο τη διαδρομή Κομοτηνή – Μουριές Κιλκίς, στο οποίο γύριζα για να βοηθώ τον πατέρα στις αγροτικές εργασίες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

  • Ήσασταν συμφοιτητής με το Λάκη Λαζόπουλο ή ήταν παλαιότερος;

Όχι, νομίζω ότι είναι αρκετά παλαιότερος. Είμαι, όμως, λίγο νεότερος από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο ήμασταν μαζί στη ΔΑΠ. Ναι, όπως καταλάβατε, είμαι Νέα Δημοκρατία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Θυμάμαι μάλιστα ότι συνεργάστηκα με τον Ευριπίδη όταν ήμουν υπεύθυνος της ΔΑΠ για τις πανεπιστημιακές εστίες στην Κομοτηνή, πριν η ΔΑΠ γίνει πρώτη δύναμη, όταν δεν υπήρχαν ακόμη πολλοί πρόθυμοι να βγουν μπροστά…

  • Σύζυγος και παιδιά. Ισορροπία για εσάς ή αναγκαία κοινωνική συνθήκη;

«Ισορροπία» είναι ανίσχυρη λέξη στη δική μου περίπτωση. Η οικογένεια είναι μια απόλυτα συνειδητή επιλογή ζωής. Παντρεύτηκα σχετικά μεγάλος, 37 χρονών, όταν κατάλαβα ότι η Έφη είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μοιραστώ τη ζωή μου μαζί της και να κάνω παιδιά. Και δεν το έχω μετανιώσει, η ζωή μαζί της απέδειξε ότι είχα καταλάβει σωστά.

  • Πόσα χρόνια είστε μαζί με τη σύζυγό σας; Ζει ο έρωτας;

Είμαστε μαζί από το 2002. Γνωριστήκαμε σε ένα φιλικό τραπέζι και έψαχνα συνεχώς ευκαιρία να της μιλήσω. Τελικά το κατάφερα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι έχουμε γεννηθεί την ίδια ημέρα, 7 Μαΐου, και είμαστε και οι δύο Ταύροι…

Η αλληλοσυμπλήρωσή μας συνεχώς αναβαθμίζεται. Και τον επόμενο μήνα, μάλιστα, η σχέση μας ενηλικιώνεται.

  • Τι είναι αυτό που ίσως ενοχλεί τη σύζυγό σας στην καθημερινότητά της μαζί σας και σας γκρινιάζει;

Όταν της πρωτοανακοίνωσα ότι θα κατέβω στις βουλευτικές εκλογές, η πρώτη της αντίδραση ήταν πολύ αρνητική, λόγω του φόβου ότι θα λείπω συνέχεια. Τελικά ο φόβος επιβεβαιώθηκε και μετατράπηκε σε ελαφριά γκρίνια, τώρα ειδικά λόγω του υπουργείου.

Επίσης γκρινιάζει, και δικαίως, επειδή έχω τη συνήθεια να απαντώ συνέχεια στα τηλέφωνα, ακόμη και σε ώρες που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά για την οικογένεια.

  • Τα παιδιά κάνουν κριτική;

Ναι, φυσικά. Ο αυστηρότερος κριτής είναι ο μικρός μου γιος, ο Βασίλης, ο οποίος, όταν πάμε βόλτα μαζί, φροντίζει πάντα να με προειδοποιεί: «Μπαμπά, τώρα που θα βγούμε έξω μαζί, μη μιλάς σε όλους τους ανθρώπους».

  • Εάν δεν ήσασταν πολιτικός, τι θα ήσασταν;

Αυτό που ούτως ή άλλως είμαι εδώ και 25 χρόνια: μαχόμενος δικηγόρος. Ποινικό. Σκληρό, απαιτητικό αλλά παράλληλα το πιο ενδιαφέρον επάγγελμα.

  • Βλέπετε ποδόσφαιρο; Τι ομάδα είστε;

Ποιος δεν βλέπει; Είμαι ΠΑΟΚ, αλλά παρακολουθώ και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στο τοπικό του Κιλκίς.

  • Ποιο το αγαπημένο σας τραγούδι;

Το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» του Μητροπάνου. Ξέρετε, για μένα συμβολίζει πολύ περισσότερα από έναν έρωτα, όπως για τους περισσότερους.

Γεννήθηκα μέσα σε ένα ταξί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, κατά τη μεταφορά της μητέρας μου στο νοσοκομείο, με τη βοήθεια της γιαγιάς μου, που τη συνόδευε. Γεννήθηκα την ώρα της αναζήτησης ενός μαιευτηρίου στη Θεσσαλονίκη και ήταν και ξημερώματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This