Νέος εκλογικός νόμος: Με 25% o… πρώτος «ξεκλειδώνει» το bonus των 50 εδρών!

Must Read

Την κλιμακωτή πριμοδότηση (μπόνους) με έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα προβλέπει το νέο εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης, που δόθηκε χθες για διαβούλευση.

Αμέσως μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στη διάθεση των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προωθούμενες αλλαγές, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανάρτησε το σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου -με δεδομένη την αντίθεση των άλλων κομμάτων- να τεθεί με διαδικασίες-εξπρές σε δημόσια διαβούλευση έως το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας.

Βασικές αρχές τού υπό θέσπιση συστήματος είναι δύο:

  • Για να δικαιούται το πρώτο κόμμα πριμοδότηση πρόσθετων εδρών, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει στις κάλπες ποσοστό τουλάχιστον 25%
  • ανάλογα με την εκλογική επίδοσή του πάνω από αυτό το όριο, η πριμοδότηση δύναται να φτάσει κλιμακωτά έως τις 50 έδρες.

Με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 20 εδρών εάν συγκεντρώσει ποσοστό 25%. Από το όριο αυτό και προς τα πάνω θα παίρνει μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% εκλογικής δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι, για να εξαντληθούν και οι 50 έδρες του μπόνους, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει ποσοστό 40%, προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 13/1, προκειμένου να ξεκινήσει γρήγορα η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή και να ψηφιστεί, εν συνεχεία, από την Ολομέλεια έως τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε αμέσως μετά, με βάση τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, να ακολουθήσει η διαδικασία της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Eκλογικός νόμος, πρόεδρος και F35 στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Τσίπρα

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελεί τη σύμπηξη ευκαιριακών ή συγκυριακών κομματικών συσχετισμών με μόνο στόχο την άσκηση εξουσίας, χωρίς τη συνδρομή σταθερού και ενιαίου προγραμματικού πλαισίου».

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, εμφατικά ότι «η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος της διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση».

Κύριος γνώμονας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, είναι «η θέσπιση ενός αξιόπιστου, διαφανούς, απλού και λειτουργικού πλαισίου, που θα εισάγει ένα νέο πολιτικό σύστημα στη μετά κρίση Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτική, μία σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται επί βάσεων στερεών με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This